Index Vakbarát Hírportál

Több száz orvos nem akarja aláírni a szerződését a szegedi klinikákon

2021. február 25., csütörtök 22:17 | aznap frissítve

Közel háromszáz orvos nem akarja aláírni a szerződését a szegedi klinikákon, erről levelet is írtak Lengyel Csabának, a Szegedi Tudományegyetem Szent Györgyi Albert Klinikai Központ vezetőjének. A szegedi orvosok hétfőn és kedden kapták meg a szerződések tervezetét, a Telex birtokába került dokumentumok szerint hasonló problémájuk van a kontraktussal, mint debreceni vagy nyíregyházi kollégáiknak, a legfőbb kifogás az: a szerződések nem tartalmazzák az alapilletményen felüli pótlékokat és bérkiegészítéseket.

A lap emlékeztet, több egyeztetés zajlott az orvosok és a klinikai központ vezetése között, de ezek egyelőre nem vezettek megállapodáshoz.. A vezetőség több alkalommal is az Országos Kórházi Főigazgatóságra mutogatott. A Telex összefoglalja: a jelentős orvosbéremelést hozó törvényt tavaly sürgősséggel fogadták el, aztán várni kellett a részleteket kifejtő végrehajtási rendelet megjelenésére, majd idén február 9-én jelent meg az ügyeleti és egyéb pótlékokról szóló kórházi főigazgatói utasítás. Azóta megjelent még egy újabb kormányrendelet, majd kedden egy újabb központi utasítás is.

Az állandó módosítások és csúszások miatt a kórházak jogértelmezési és adminisztrációs problémával küzdenek, az orvosok és egészségügyi dolgozók közben sok kérdésre választ várnának, a szerződéseket viszont március elsejéig alá kellene írni.A szegedi klinikák vezetése tehát nincs egyszerű helyzetben.

A lap példát is hoz: a PhD-képzésbe részt vevő orvosoknak igazolásokat kell beszerezniük, mert csak így tudják megfelelő fizetési kategóriába sorolni őket, mivel ez is szolgálatban töltött időnek minősül (az igazolások beszerzésének határideje végül április 30. lett).

Szegeden probléma továbbá, hogy a szakorvosok jelentős hányadánál tévesen állapították meg a 40-60 ezer forintot kitevő képesítési pótlék összegét. A munkaszerződéseket február közepén fogalmazták meg, de ezután is megjelent egy kormányrendelet, emiatt a munkaszerződések tévesen tartalmazzák a következő fizetési fokozatba való átsorolás dátumát.

A Telex szerint Lengyel Csaba, a Klinikai Központ elnöke azzal próbálta meggyőzni az orvosokat, hogy írják alá a szerződést mostani formájában, és azt május 31-ig úgyis felülvizsgálják. Reagált egy orvos is, aki azt mondta, ebben a formában a szerződés elfogadhatatlan.

Rovatok