Index Vakbarát Hírportál

Jacht- és magángépadóval készül kormányzásra a Momentum

2021. február 28., vasárnap 16:53

Mészáros Lőrincet csak jogállami eszközzel lehet felelősségre vonni – milliárdosokat sújtó adókkal és nyilvános felelősségre vonással kezdené a kormányzást a Momentum Mozgalom. Fekete-Győr András vasárnap mutatta be az elszámoltatási programját.

A politikus szerint sokan kételkednek a valódi rendszerváltásban, ezért a Momentum azt ígérte, hogy felelősségre vonja „a korrupt oligarchákat”, akik közpénzen váltak multimilliárdosokká.

A felelősségre vonásuk mellett egy olyan szabad, tisztességes európai jogállamot kell építenünk, amelyben soha többé nem fordulhat elő, hogy a politikai maffia rátelepszik az államra és a gazdaságra

– hangsúlyozta Fekete-Győr András.

A Momentum elnöke és kormányfőjelöltje azt mondta, hogy a közös kormányzás első 30 napját jogállami kérdésekkel és az elszámoltatással kezdik.

Megállítjuk a magyar történelem legnagyobb országrablását

– fogadkozott Fekete-Győr András. A politikus szerint a kormányváltás után a fideszes elit külföldre menekítené vagyonát.

Fekete-Győr András kiemelte, a Momentum kormányzásának első három napjában meg kell akadályozni a bizonyítékok eltüntetését, ezért egyetlen magánrepülőgépet sem engednének felszállni Magyarországról. Leállítanák a közbeszerzési eljárásokat, hogy „elzárják a fideszes pénzcsapokat”, nyilvános eljárásban számoltatnák el a rendszer politikai és gazdasági felépítőit. A Momentum elnöke szerint a fideszes pénzemberek mindent megtesznek azért, hogy bebiztosítsák magukat szerződésekben, titkos garanciákban, évtizedes titkosítással és kulcspozícióba ültetett fideszes pártkatonákkal. 

Az első 30 nap alatt eltávolítanák az állami intézmények politikailag kinevezett vezetőit. Nyilvánosságra hoznák Paks 2 és a Belgrád–Budapest-vasútvonal szerződéseit. Továbbá

Szigeti Flóra, a Momentum belvárosi önkormányzati képviselője elmondta, kiemelt védelmet kapnak a korrupciót leleplező bejelentők. Szerinte az állami hivatalokban dolgozók eddig megfélemlítve tűrték a rendszerszintű visszaéléseket, ezért megvédenék azokat, akik hasznos információkkal segítenék a korrupció felszámolását és elszámoltatását. Szigeti Flóra a tanúvédelmi program mellett enyhébb büntetést ajánlana azoknak, akik asszisztáltak a lopáshoz, de hajlandók együttműködni a felderítésben. 

Elérjük, hogy egymást nyomják fel

– fogalmazott Szigeti Flóra. 

A Momentum az esetleges kormányzás első 300 napjában csatlakozna az Európai Ügyészséghez. Átvizsgálná az EU-s közbeszerzéseket, valamint a nemzetgazdaságilag kiemelt jelentőségűnek minősített állami beruházásokat. A leghangzatosabb ígéret a jachtadó bevezetése volt, de a kastély-, magánrepülőgép- és kaszinóadó ötletét is bedobták. Illyés Márton belengette, hogy nem csak adóügyi büntetés vár azokra, akik nem tudnak elszámolni a vagyonuk eredetével.

Fekete-Győr András elmondta, hogy a bemutatott elszámoltatási programot az ellenzéki együttműködésben részt vevő többi párttal csak ezután fogják egyeztetni. A politikai és a gazdasági szereplőket szeretnék célba venni, hogy

megállítsák a magyar történelem legnagyobb kizsákmányolását

– mondta.

Kispesten a Momentum elszámoltatási kísérlete a szövetséges pártok passzív ellenállásán hasalt el. Fekete-Győr András szerint a magyar társadalom igazságérzete múlik a NER-oligarchák elszámoltatásán. Szerinte a többi ellenzéki párt is partner lesz abban, hogy a lopás ne maradhasson következmények nélkül – fogalmazott.

(Borítókép: Fekete-Győr András 2020. február 1-jén. Fotó: Bődey János / Index)

Rovatok