Index Vakbarát Hírportál

Hatott az orbáni fenyegetőzés, meghátrált az Európai Néppárt

2021. március 2., kedd 08:03

Úgy tűnik, megtette a hatását az a levél, amelyet Orbán Viktor írt Manfred Webernek, az Európai Néppárt frakcióvezetőjének a hétvégén. A magyar miniszterelnök azzal fenyegetett, hogy a Fidesz kilép az európai parlamenti frakcióból, ha a konzervatív pártcsalád elfogadja a tervezett alapszabály-módosítást.

Hétfőn este az Európai Néppárt vezetése átalakította a frakciószabályzat szerdán szavazásra bocsátandó változtatását. Bár a magyar kormányfő által kifogásolt részek többsége a szövegben maradt, de egy pontban komoly gesztust tettek a Fidesznek – írja a 444. Míg a legutóbbi változat szerint már egyszerű többséggel ki lehetett volna zárni egy tagpártot az EP-frakcióból, addig az új szövegtervezetben visszatértek a kétharmados szavazatarányhoz. Vagyis úgy néz ki, hogy a fideszesek továbbra is maradhatnak a frakcióban, és 

ha lesz is belátható időn belül szavazás a kizárásukról, sokkal többen kellenek hozzá, mint amivel a működési szabályzat reformja fenyegette a magyar tagságot. 

Magyar Nemzet szerint viszont nincs szó néppárti gesztusról, mivel a  kizárás vagy felfüggesztés a jelenlegi eljárási rend szerint is csak kétharmados többséggel történhet a frakcióban. A konzervatív napilap sokkal fontosabbnak tartja, hogy a Fidesz által kifogásolt tükörszabály változatlanul a tervezet részét képezi, vagyis  az Európai Néppártban felfüggesztett pártok tagságát automatikusan szavazásra kellene bocsátani az európai parlamenti csoportban is.

Ebben a kivételes esetben pedig – amely egyértelműen a Fideszről szól – már az egyszerű többség is elegendő lenne a felfüggesztéshez.

A Fidesz tagságát már 2019-ben felfüggesztették az Európai Néppárt ernyőpártjában, ám annak parlamenti frakciójában jelenleg is teljes jogú munkát folytat a magyar kormánypárt. A reform értelmében mind a kizárást, mind az ideiglenes felfüggesztést a frakció elnöksége vagy a politikai csoport tagságának 15 százalékát adó képviselők kezdeményezhetnék, feltéve, hogy utóbbiak legalább négy nemzeti delegációból származnak.  És míg korábban  csak egy-egy képviselő esetében volt ilyenre lehetőség, az új képlet  egész delegációk kizárását és felfüggesztését lehetővé tenné.

Rovatok