Index Vakbarát Hírportál

Kártérítést kell fizetnie Magyarországnak a menedékkérőknek

2021. március 2., kedd 14:43

Öt iráni és négy afgán állampolgárnak ítélt meg kártérítést az Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB), mert a magyar hatóságok nem biztosítottak kielégítő körülményeket a menedékkérelmük elbírálásának idejére a szálláshelyként kijelölt röszkei tranzitzónában. 

A Szerbián keresztül Magyarországra érkezett irániak és afgánok 2017 nyarán nyújtottak be menedékkérelmet a magyar hatóságok előtt. 

A strasbourgi székhelyű Európa Tanács felügyelete alatt működő emberi jogi bíróság kedden közzétett ítéletében helyt adott a kérelmezők panaszának, miszerint a magyar illetékesek nem biztosítottak megfelelő feltételeket a tranzitzónában való tartózkodásukhoz. Az EJEB megállapította:

hiányosak voltak a tartózkodási feltételek, különösen egy gyermek és egy terhes nő elszállásolásának tekintetében, valamint nem volt kielégítő az étkezés sem.

A bíróság véleménye szerint az emberi jogok európai konvenciójának vonatkozó cikkét sértette továbbá a megfelelő tartózkodási feltételek biztosításának elmaradása, illetve bizonyos eljárási hiányosságok mellett az is, hogy

a tranzitzónában kijelölt helyen tartózkodás a mozgásszabadság jogának megsértését jelentette.

Rovatok