Index Vakbarát Hírportál

Túlsúlyban verhetetlenek vagyunk Európában

2021. március 3., szerda 15:26

Száz emberből 87 elégedetlen a testsúlyával, az emberek többsége pedig rosszul is ítéli meg – ismerteti az MTI a Magyar Obezitológiai és Mozgásterápiás Társaság és a Novo Nordisk kérésére készült reprezentatív kutatást. A felmérést a Kutatópont Műhely készítette ezerfős online mintavételével. A kutatás nemre, korra, iskolázottságra és településtípusra reprezentatív.

A megkérdezettek közel negyven százaléka szerint csak néhány kiló felesleggel küzd, negyedük normális testsúlyúnak tartotta magát, míg csak minden tizenhatodik vallotta magát kifejezetten soványnak. A testtömegindex alapján ugyanakkor csak a résztvevők két százaléka volt sovány, a normális súlykategóriába pedig 36 százalékuk esett. Emellett a válaszadók 13 százaléka tartotta elhízottnak magát, a testtömegindex szerint viszont a résztvevők 34 százaléka túlsúlyos, 28 százaléka pedig valamilyen mértékben elhízott volt.

A felmérés szerint a férfiaknál átlagosan 39, míg a nőknél 43 éves korukban mutat legtöbbet a mérleg, a férfiak esetében ez átlagosan 93, a nőknél 80 kilogrammot jelent. Magyarországon a felnőtt lakosság harmada kifejezetten elhízott, a túlsúlyosak aránya pedig ennél is több, ezzel Magyarország rendelkezik a legrosszabb mutatókkal Európában.

A válaszadók mintegy ötöde már érzi a súlyfelesleg miatt kialakuló egészségügyi problémák hátráltató hatását, de mindössze négy százalékuk véli úgy, hogy az egészségkárosodásuk már tartósnak is tekinthető. A résztvevők 40 százalékának már az is megfordult a fejében, hogy elhízása betegség, amelyet gyógyítani kell, és szintén tízből négyen már legalább négyszer elkezdtek fogyókúrázni. Csaknem 30 százalékuk azt mondta, hiába mozognak és figyelnek oda az életmódjukra, semmi sem működik. A legtöbben mégis azt gondolják, hogy a túlsúlyuk a saját hibájuk, az akaratuk gyengesége, hogy képtelenek lefogyni – ismertették a kutatók.

A megkérdezettek 95 százaléka soha nem szedett orvos által felírt súlycsökkentő szert, 96 százalékuk nem vett részt orvosi felügyelet alatt zajló súlycsökkentésben, 93 százalékuk pedig nem kérte dietetikus tanácsát sem.

Világszerte 2,1 milliárd ember számít túlsúlyosnak, közülük 671 millió pedig már elhízottnak tekinthető. Az érintettek gyakran szenvednek szív- és érrendszeri betegségektől, cukorbetegségtől. A WHO adatai szerint évente 2,8 millió ember hal bele az elhízás következményeibe.

Az elhízás elleni küzdelem világnapja csütörtökön, március 4-én lesz.

Rovatok