Index Vakbarát Hírportál

Áder János visszaküldte a parlamentnek a szanálási egyezményt

2021. március 3., szerda 18:06

Megfontolásra visszaküldte az Országgyűlésnek Áder János köztársasági elnök az Egységes Szanálási Rendszerhez kapcsoló megállapodás módosításának kihirdetéséről szóló törvényt szerdán − adta hírül az MTI. A visszaküldést formai okokkal indokolta. A parlament február 22-én 166 igen szavazattal és 21 tartózkodás mellett fogadta el a jogszabályt.

Áder János azt kifogásolta, hogy sem a törvényjavaslat benyújtott szövegéből, sem annak indoklásából nem állapítható meg, hogy a törvény részét képező melléklet − azaz a megállapodás szövege − milyen szövegváltozat, mert hiányzik róla a dátum.

Az Alkotmánybíróság következetes gyakorlata szerint a jogbiztonság elve megköveteli az egyes normák egyértelműségét, míg a nemzetközi szerződésekkel kapcsolatos eljárásról szóló törvény szerint a kihirdető jogszabálynak tartalmaznia kell a szerződés hiteles magyar nyelvű szövegét. A hiányosságok miatt nem állapítható meg egyértelműen, hogy a törvény mellékletében foglalt megállapodás valóban a hiteles magyar nyelvű szöveg-e − fejtette ki Áder János.

A kormány által beterjesztett törvény a Bankunióhoz kapcsolódó Egységes Szanálási Rendszerrel, valamint az Egységes Szanálási Alappal kapcsolatos, a módosítás kialakítja a hitel megítélésének rendszerét. Az államfő Kövér László házelnöknek írt levele a jogszabály visszaküldéséről a Köztársasági Elnöki Hivatal honlapján érhető el.

Rovatok