Index Vakbarát Hírportál

Mesterlövész védi Áder Jánost

2021. március 6., szombat 08:55

Az Áder János köztársasági elnököt védő mesterlövész kétszáz méterről is eltalál egy pingponglabdát, írta meg a Blikk. A cikkben szimplán csak Rolandnak nevezett férfi szerint a merénylő dolga, hogy rést keressen a pajzson, ő pedig azért felel, hogy a pajzs mindig jó irányba álljon.

Egy nyilvános esemény előtt elsősorban a merényletre alkalmas helyeket vizsgálja át.

Ezeknek a helyeknek a biztosítására különböző pozíciókba lövészeket helyeznek ki. Részletes helyszínrajzok és fotók készülnek, minden egyes centijét megismerik annak a területnek, ahol aztán mozoghat a védett személy. Roland minden egyes helyszínt úgy jár be, hogy azt figyeli, egy esetleges merényletre készülő honnan tudna támadást indítani, de átgondolja azt is, hogy milyen menekülési útvonalat választhat. 

A mesterlövész szerint a merényletek egyre személytelenebbek, egyre távolabbról követik el őket. Emlékezetes pillanatként említi, amikor 2013-ban Angela Merkel drezdai kampányrendezvényén egy drónt reptettek be a német kancellár elé, ami akadálytalanul landolt a politikus lába előtt. 

Roland részt vett a fiatalabb Bush amerikai elnök, Putyin orosz elnök, illetve Merkel német kancellár védelmében a politikusok magyarországi látogatásakor. Az orvlövész-elhárítási részt készítette elő, irányította is, illetve mesterlövészként dolgozott. 

Rovatok