Index Vakbarát Hírportál

Mégis megmenekülhet a dél-pesti kerékpárútprojekt

2021. március 9., kedd 18:49

Csepel - Kerékpárút

Még tavaly nyáron döntött úgy Karácsony Gergely főpolgármester, hogy leállítja annak a dél-pesti kerékpárútnak az építését, amely Csepelt és a XVIII. kerületet kötötte volna össze.

Egy 2016-ban elnyert európai uniós pályázat 80 százalékban finanszírozta volna a beruházás költségét, Budapest új vezetése mégis elállt a projekttől, a fejlesztésre szánt, körülbelül 200 millió forintos önerő összegét pedig más, fővárosi projektekre osztotta el. Tette mindezt úgy, hogy a főváros a projektet a csepeli, a soroksári, valamint a XVIII. kerületi önkormányzattal konzorciumban valósította volna meg.

Schneller Domonkos, Budapest és a fővárosi régió fejlesztésének végrehajtásáért felelős helyettes államtitkára ezután egyeztetésbe kezdett az érintett kerületek vezetőivel a dél-pesti kerékpárút-beruházás megmentése érdekében. Mivel a fejlesztést mindhárom kerület támogatta, ezért a kormányzat az uniós programozás tervezésénél figyelembe vette az önkormányzatok álláspontját. Így nyílt lehetőség arra, hogy a korábbi 2,3 milliárd forintos beruházás helyett egy jóval magasabb műszaki tartalmú, 14 milliárdos fejlesztés valósulhat meg az elkövetkező években. 

A beruházás lehetséges helyszínét az Index stábja járta be Schneller Domonkos helyettes államtitkárral és Borbély Lénárddal, Csepel polgármesterével. 

Rovatok