Index Vakbarát Hírportál

Elhullott vadmadarak tetemeiből mutatta ki a madárinfluenza-vírust a Nébih

2021. március 9., kedd 16:10

Magas patogenitású madárinfluenza-vírust mutatott ki a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal laboratóriuma elhullott vadmadarakból Csongrád-Csanád és Somogy megyében – tájékoztatott róla a Nébih.

A hivatal szerint vizsgálatain igazolt két altípus hasonló a 2020 ősze óta Európa-szerte előforduló vírustörzsekhez. A vonuló vadmadarak miatt a betegség továbbra is fokozott veszélyt jelent a baromfiállományokra. A Nébih továbbra is felhívja minden állattartó figyelmét a zártan tartás és a járványvédelmi intézkedések betartásának fontosságára.

A hivatal részletezi, hogy laboratóriuma Csongrád-Csanád megyében két elhullott bütykös hattyúból, Somogy megyében pedig egy elhullottan talált rétisasból mutatta ki a magas patogenitású madárinfluenza-vírust. 

A Nébih hangsúlyozza, hogy a magyarországi baromfiállományban 2021. február 3. óta nem fordult elő újabb megbetegedés. A madárinfluenza-mentes státuszt az Állategészségügyi Világszervezet (OIE) vonatkozó előírásai szerint legkorábban 2021. május 23-án nyerheti vissza Magyarország, ennek időpontját a vadmadáresetek nem befolyásolják. 

Rovatok