Index Vakbarát Hírportál

Németh Szilárd bejelentette, hogy érkeznek a honvédségi oltóbuszok

2021. március 9., kedd 20:25

Oltással állítható meg a koronavírus-járvány, az átoltottság jelentheti a megoldást, a Magyar Honvédség oltóbuszokkal vesz részt ebben a programban – mondta Németh Szilárd, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára Szolnokon, a buszok bemutatásáról tartott sajtótájékoztatón.

A politikus arról is beszélt, hogy az oltóbuszok február végén készültek el, és öt áll rendelkezésre, amelyek első állomása Szolnok lesz.

Egy oltóbusszal egy nap százötven embert képesek beoltani a programban részt vevők. Egy oltóbuszon tíz ember dolgozik, köztük orvosok, mentőtisztek, szakasszisztensek, felcserek és adminisztrátorok

– ismertette az államtitkár, aki hangsúlyozta, hogy az oltóbuszok nemcsak a honvédség, hanem a lakosság beoltásában is részt vesznek majd jövő héttől.

A speciális buszok energiaellátását áramtermelő aggregátor segíti, így a járművek olyan helyen is működnek majd, ahol nem tudnak közvetlenül áramforráshoz csatlakozni. Az oltások után automata permetbefúvásos rendszerrel fertőtlenítik a járműveket. Az emberek beoltás után az izolációs megfigyelősátorban várakoznak.

A honvédség a vírus elleni védekezésben is részt vesz, akárcsak az ipari vagy természeti katasztrófák, árvizek vagy a vörösiszap-katasztrófa esetén – hívta fel a figyelmet Németh Szilárd, aki kiemelte, hogy a járvány idején a katonák a határvédelemben, a járőrözésben, a kórházparancsnoki rendszerben, a kórházak adminisztratív segítésében, a készletgazdálkodás megszervezésében, az idősotthonok, a szociális otthonok, az iskolák és óvodák fertőtlenítésben is részt vettek.

Rovatok