Index Vakbarát Hírportál

LMP: a belvárosi önkormányzattal is üzletelt a korrupcióval gyanúsított helyettes államtitkár

2021. március 13., szombat 18:40

Az LMP-s Csárdi Antal a bűnügyi felügyelet alá vont, menesztett földügyekért felelős helyettes államtitkár ügyében kérdést intéz Polt Péter legfőbb ügyészhez.

Az Agrárminisztérium tavaly decemberben közölte, hogy Nagy János ellen hivatali vesztegetés bűntette és más bűncselekmények miatt folytatnak nyomozást.

A Fővárosi Törvényszék ezután arról tájékoztatott, hogy a Budai Központi Kerületi Bíróság négy hónapra elrendelte a menesztett helyettes államtitkár és az őt megvesztegető férfi bűnügyi felügyeletét, továbbá nyomkövető elhelyezését.

Közleményében a Fővárosi Törvényszék azt írta: megalapozott a gyanú, hogy egy vegyes gazdálkodási tevékenységet végző, állattenyésztéssel is foglalkozó vállalkozó tervezett új cégében jogtalan előnyként tulajdonrészt ajánlott a magas rangú minisztériumi tisztségviselőként dolgozó másik férfinak, hogy hivatali helyzetével visszaélve segítséget nyújtson a beruházáshoz szükséges pályázat elnyeréséhez és földterületek megszerzéséhez. A vezető beosztású gyanúsított az ajánlatot elfogadta, és az ígért tulajdonrészt az újonnan alapított mezőgazdasági vállalkozásban megszerezte – tették hozzá.

Csárdi Antal, az LMP országgyűlési képviselője szombati közleményében azt írja, hogy „milliós megbízási díjat kapott a semmiért” az egykori helyettes államtitkár, Nagy János:

Az államtitkárról 2020 végén, letartóztatásával egyidejűleg derült ki, hogy cégének szerződése van a fideszes többségű Belvárosi önkormányzattal is. Az LMP közérdekű adatigénylésben kérte ki a megbízási szerződést, amelyből kiderül, hogy az egykori államtitkár feladata az önkormányzat adatvédelmi tisztviselőjének szakértői támogatása, amiért havi több mint másfél millió forintot kapott.

A képviselő szerint a szerződés „fiktívgyanús”, mert olyan feladatok szerepelnek a szerződésben, mint „adatvédelmi tisztviselő támogatása”, „szakmai tanácsok nyújtása adatvédelmi tisztviselő részére”.

Az LMP-s képviselő írásbeli kérdéssel fordul Polt Péterhez, hogy adjon tájékoztatást a volt helyettes államtitkár elleni büntetőeljárás jelenlegi helyzetéről.

Múlt év végén Varga László MSZP-s képviselő is levélben kért felvilágosítást a legfőbb ügyésztől az ügy állásáról. Írásbeli válaszában Polt Péter akkor arról számolt be, hogy az ügyészi indítvánnyal egyezően 2020. december 3-án a Budai Központi Kerületi Bíróság elrendelte a gyanúsított bűnügyi felügyeletét és nyomkövető elhelyezését. Két embert hallgattak ki gyanúsítottként az ügyben.

A több helyszínen végrehajtott motozások, kutatások során begyűjtött adatok, okiratok, elektronikus adatok kiértékeléséhez további vizsgálatokra van szükség, a tényállás tisztázásához pedig „további eljárási cselekmények elvégzésének szükségessége merült fel” – tájékoztatta a szocialista képviselőt a legfőbb ügyész.

Rovatok