Index Vakbarát Hírportál

Varga Judit: A jogállamisági mechanizmus önkényre ad lehetőséget

2021. március 13., szombat 14:27

Nem engedhetjük, hogy a jogbiztonságot súlyosan sértő uniós jogszabály hatályban maradjon, ezért Lengyelországgal együtt az Európai Unió Bírósága előtt támadtuk meg a kondicionalitási rendeletet − írta Varga Judit a Magyar Nemzet szombati számában megjelent, Még egy mondat a jogállamiságról című írásában.

Az igazságügyi miniszter néhány napja vett részt a Német Gazdasági Klub online konferenciáján, ahol szintén téma volt a jogállamisági rendelet. Mint írta: ha az uniós kondicionalitási rendeletet egy ügyvédnek kellene alkalmaznia, nagy gondban lenne, valószínűleg el sem vállalná a megbízást.

Ki merne tényállást felvenni egy olyan ügy képviseletében, ahol a vonatkozó jog úgy szól: aki nem tartja tiszteletben a jogállamiságot, azt meg kell büntetni

− fogalmazott a tárcavezető, mindezt ahhoz hasonlítva, mintha a büntető törvénykönyv csupán abból az egyetlenegy tételmondatból állna, miszerint „jó embernek kell lenni”.

Szerinte a költségvetési kondicionalitási rendelet nemcsak összességében, hanem konkrét elemeiben is sérti a jogbiztonság elvét. Egy jogszabály alkalmazása előre látható, egyértelmű és kiszámítható legyen − fogalmazott Varga Judit, aki szerint ha ez nem teljesül, az csupán önkényre ad lehetőséget.

Az igazságügyi miniszter kitért a jogállamisági vitákra is, amikre

nem tudunk másként tekinteni, mint egy tudatosan homályban tartott önkényes politikai eszközre, ahol érdemi vita nincs, az ellenfél érveit meg sem hallgatják.

Az Európai Unió Bíróságának most történelmi lehetősége van arra, hogy eloszlassa kétségeinket, és visszaadja a hitünket, hogy a jogbiztonság mint a jogállamiság egyik alapfeltétele az uniós szerződésekre és intézményekre is kiterjed − fejtette ki Varga Judit, hozzátéve:

Mi tudjuk, hogy jó munkához idő kell, ezért a magyar kormány türelemmel várja a bíróság bölcs döntését.

Rovatok