Index Vakbarát Hírportál

Bocsánatot kér a Deutsche Welle a Magyarországot lejárató riportfilmjéért

2021. március 16., kedd 14:34

Elnézést kért a budai Vár felújításával kapcsolatos lejárató propagandafilmjéért a Deutsche Welle – tájékoztatta a Magyar Nemzetet a Budavári Lakosok Szövetsége. 

Mint ismert, a tévétársaság a magyar kormány budapesti építkezéseiről készített nemrég riportot.

A hazánkat lejárató film azt sugallja, hogy a felújítás alatt álló budai Vár és a Kossuth tér a szélsőséges nacionalizmus bizonyítéka, ahol az 1944-es állapotok köszönnek vissza, továbbá azt érzékelteti, hogy a budai Várnegyedben zajló méregdrága építkezések miatt a környék az ott lakók számára lassan élhetetlenné válik.

A Magyar Nemzeti Médiaszövetség már az ominózus film lejátszása után úgy reagált, hogy a Fokus Europa című műsorba került műsorszám a legsötétebb idők filmhíradóit megszégyenítően manipulatív, a megrendezett jelenetek legfeljebb szappanoperába valók, de egy televíziós magazinműsorba semmiképpen. Azt is közölték, hogy a Magyar Nemzeti Médiaszövetség helyénvalónak tartja ugyan a média sokszínűségét, viszont a médiaszakma alapvető normáinak betartását nemcsak saját tagjaitól várja el, hanem ugyanezt a szakmai elkötelezettséget a Deutsche Welle szerkesztőinek is a figyelmébe ajánlja.

A bemutató után aztán hamar ki is derült, hogy a Deutsche Welle manipulálta a filmben megszólaló civilek nyilatkozatait: Wágner Tamásnak, az MTI korábbi munkatársának a szájába olyan mondatokat adott, amelyek nem hangzottak el, továbbá egy holokausztszindrómában szenvedő lakos kijelentéseivel igyekezett azt a látszatot kelteni, hogy Magyarországon napjainkban is zsidóüldözés zajlik.

Ilyen előzmények után érkezett a német televíziócsatorna elnézéskérése az I. kerületi lakosok érdekeit képviselő Budavári Lakosok Szövetsége felszólító levelére, amelyben a civilek felháborítónak nevezték, hogy a riport olyan látszatot kelt, mintha a magyar kormány a budai Vár helyreállításával a náci Németország általi megszállás korát és az akkori viszonyokat akarná restaurálni Magyarországon. 

Christoph Jumpelt, a német közszolgálati televízió vállalati szóvivője közölte, hogy nem állt szándékukban a történelmi összefüggések félreérthető bemutatása, és megjegyezte, hogy időközben a riportfilmet egy szerkesztőségi megjegyzéssel látták el, amelyben igyekeznek világossá tenni, hogy a náci Németország felelős a zsidók százezreinek kényszerített elszállításáért és meggyilkolásáért, így elnézést kérnek, ha a jelentés más benyomást keltett és egyoldalúnak tűnt.

A Deutsche Welle válaszát értékelve a Budavári Lakosok Szövetsége kijelentette, hogy véleményük szerint az egyetlen elfogadható megoldás a videó törlése lehet, ugyanis a történelem meghamisítására és hazugságok közlésére nincs mentség.

Az egyesület továbbá reményét fejezte ki, hogy a német állami televízió bocsánatkérő levele, valamint a szerkesztői megjegyzés eljut a riportalanyokhoz is, akik ezáltal kiegészíthetik a történelmi ismereteiket.

Rovatok