Index Vakbarát Hírportál

Bíróság elé is kerülhet az oltás beadását megtagadó erdőkertesi háziorvos

2021. március 18., csütörtök 12:11

Büntetőjogi felelősség terhelheti a koronavírus elleni oltás beadását megtagadó erdőkertesi háziorvost, Kiss Csabát, aki miatt kérdésessé vált, hogy a község fele kitől és hogyan kapja meg a vakcinát. 

Futó Barnabás ügyvéd a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország című műsorában beszélt arról, hogy a büntető törvénykönyv szerint aki foglalkozási szabály megszegésével mások életét, testi épségét vagy egészségét gondatlanul közvetlen veszélynek teszi ki, az gondatlan veszélyeztetést követ el.

A háziorvos tette azonban inkább a szándékos veszélyeztetést merítheti ki, így a büntetési tétel is magasabb lehet – hívta fel a figyelmet az ügyvéd, hozzátéve, hogy ha súlyos következményekkel jár a cselekmény, a nyomozóhatóság hivatalból is eljárást indíthat. 

Kiss Csaba korábban jelezte, hogy nem kíván részt venni az oltási kampányban, és kifejezetten elutasította az oltást az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) engedélyével nem bíró kínai és orosz vakcinákkal. 

A Magyar Orvosi Kamara az ügyre reagálva az Indexnek leszögezte: a hippokratészi esküvel ellentétesnek tartanak minden olyan megnyilvánulást, amely oltásellenes, illetve alábecsüli a járvány veszélyességét és az egyéni védekezés jelentőségét.

A vakcinálás megtagadásának egyik következménye az volt, hogy a Pest Megyei Kormányhivatal egymillió forintos egészségügyi bírságot szabott ki a háziorvos praxisára. 

Rovatok