Index Vakbarát Hírportál

Mivel oltakoznak a hírességek? Mindennel!

2021. március 18., csütörtök 15:51

Tudták, hogy Oliver Stone Oscar-díjas filmrendező Szputnyik V vakcinát kapott, és hogy Andrew Lloyd Webber, a Macskák zeneszerzője részt vett az AstraZeneca tesztelésében? És azt, hogy az amerikai elnök és alelnöke nem egyfajta vakcinát kapott? Joe Biden – ahogy Müller Cecília és Hosszú Katinka is – Pfizerrel oltakozott, miközben helyettese, Kamala Harris – Bill Gateshez és Stephen Kinghez hasonlóan – Modernával. A magyar közjogi méltóságok viszont szinte egytől egyig a kínai Sinopharm oltóanyagát vették fel.

Magyarországon jelenleg öt vakcinát használnak a koronavírus ellen. Ezek közül az Európai Unión keresztül érkeznek hazánkba a Pfizer–BioNTech (amerikai–német), a Moderna (amerikai) és az AstraZeneca (brit–svéd), míg hazai beszerzéssel a Szputnyik V (orosz) és a Sinopharm (kínai) oltóanyagai. Az orvosok mind az öt vakcinát biztonságosnak tartják. Összeállításunkban annak néztünk utána, hogy nálunk és külföldön melyik vakcinával oltakoznak a hírességek.

Sinopharm

Orbán Viktor miniszterelnököt február 28-án oltották be a Sinopharm vakcinájával. Közösségi oldalán ehhez csak annyit fűzött:

Oltva vagyok.

Gyurcsány Ferenc nem is tudott szó nélkül elmenni a kormányfő oltása mellett, mert Facebook-posztjában megjegyezte:

Beoltották Orbán Viktort kínai vakcinával. Még a dobozát is megmutatták a kameráknak, hogy mindenki jól lássa, ez bizony kínai. Aztán eszembe jutott, hogy édesanyám gyakran tejfölösdobozban tette el a csirkepaprikást...

Áder János köztársasági elnök is a kínai vakcinát vette fel február 26-án, egy budai háziorvosi rendelőben. Az államfő arra kérte honfitársait, hogy aki még nem tette meg, regisztráljon a védőoltásra minél hamarabb. Aki pedig lehetőséget kap, hogy bármilyen, a magyar hatóságok, a magyar szakemberek által jóváhagyott vakcinával megkapja az első, majd a második oltását, tegye meg. 

Kövér László, az Országgyűlés elnöke március elején szintén a Sinopharm vakcináját vette fel. A második adagot április 1-jén kapja majd. Az Országgyűlés sajtófőnöke szerint a házelnöknek nem volt elvárása azzal kapcsolatban, milyen készítményt kapjon.

Nagy Feró, aki tavaly ősszel átesett a koronavírus-betegségen, márciusban nemcsak Kossuth-díjat, hanem kínai vakcinát is kapott:

Talán a ze­nésztársaim nevében is elmondhatom, mindenki szeretne újra zenélni, koncertezni, túl sok idő telt már el, higgyünk az okosoknak és a gyógyszergyáraknak.

Meződi József, az Apostol együttes énekese az Ismert emberek az oltás mellett című kampányfilmben elárulta, hogy kínai vakcinát vett fel. B. Tóth László műsorvezető, aki ősszel az influenza-, most tavasszal meg a Covid-oltás mellett kampányol a köztévében, szintén kínait kapott a vállába, ahogy Szolnoki Tibor színművész is. A 78 esztendős Esztergályos Cecília színésznő az oltás után elmondta:

A kínai orvostudomány az egyik legrégebbi, nem is értem, most bárki is miért kétkedik. Én úgy vagyok vele, hogy mindent megteszek az egészségemért, amit a szakemberek mondanak.

Sváby András műsorvezetőt február végén oltották be a kínaival, amiről közösségi oldalán így számolt be:

Reggel hívott a háziorvosom, hogy kaphatok kínai vakcinát. Bevállaltam.

Csank Jánost, a magyar labdarúgó-válogatott korábbi szövetségi kapitányát március elején oltották be a kínai vakcinával, de az oltáskor már valószínűleg megkapta a vírusfertőzést:

Egy héttel később elindult bennem valami, nem éreztem jól magam, éjjel talán lázam is volt, a tüdőmet megtámadhatta a koronavírus.

Azóta szerencsére jobban van az edzőlegenda.

Szputnyik V

Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter a március 18-i Kormányinfón újságírói kérdésre válaszolva elmondta, hogy őt Szputnyik V vakcinával oltották be.

Merkely Bélát, a Semmelweis Egyetem rektorát február 18-án kollégája, Szabó Attila klinikai rektorhelyettes oltotta be az orosz vakcinával. A március 15-én Széchenyi-díjjal kitüntetett orvos kiemelten fontosnak nevezte, hogy az egyetem vezetői, munkatársai saját példájukon keresztül mutatják be az oltások biztonságosságát és hatékonyságát, mert céljuk a vakcinák iránti közbizalom növelése.

Ezt tette Oliver Stone Oscar-díjas filmrendező is, aki tavaly decemberben kapta meg az orosz vakcinát. A szakasz és a Tőzsdecápák rendezője egyébként Oroszországban oltakozott, ahol egy készülő, az éghajlatváltozásról szóló dokumentumfilmje miatt járt. Stone a The Moscow Times érdeklődésére elmondta:

Néhány napja kaptam meg az oltást. Nem tudom, hogy működni fog-e, de jó dolgokat hallottam az orosz vakcináról. Reménykedem. Ez egy nagyon jó oltás, nem értem, miért hagyják figyelmen kívül Nyugaton.

AstraZeneca

A magyar politikusok közül Ujhelyi István, az MSZP EP-képviselője március 12-én kapta meg az AstraZeneca oltóanyagát.

Havas Henrik újságíró nemrégiben számolt be arról, hogy feleségével együtt az AstraZeneca vakcináját kapják meg. Csonka András színművész március 7-én vette fel ugyanezt a vakcinát. Másnap ezt írta közösségi oldalára:

Ma kicsit vacakul voltam, fejfájás, bágyadtság, borzongás, de most már jobb.

A 85 éves Tendzin Gyaco, ismertebb nevén a 14. dalai láma is az oxfordi vakcinát vette fel március 6-án az indiai Dharamszala városában. A tibeti vallási vezető megjegyezte:

Ez az injekció nagyon-nagyon hasznos.

Valamennyi híresség közül legkorábban, még tavaly augusztusban Andrew Lloyd Webber, az Evita és a Macskák című musicalek világhírű zeneszerzője kapta meg az oxfordi vakcinát. Webber akkor közösségi oldalán tette közzé, hogy önként vett részt az oltóanyag tesztelésében. Mint írta:

Bármit megteszek, hogy a kis és nagy színházak újra kinyithassanak, a zenészek és színészek visszatérhessenek dolgozni.

Pfizer/BioNTech

Müller Cecília országos tiszti főorvos a Szent Imre Egyetemi Oktatókórházban január 13-án kapta meg az első és február 3-án a második Pfizer-vakcinát. Mindkét alkalommal Bedros J. Róbert, az országos kórházfőparancsnok helyettese adta be az oltóanyagot.

Az olimpiára készülő sportolók, köztük Hosszú Katinka is megkapta már az első adag Pfizer-oltást. A háromszoros olimpiai bajnok úszó, aki másfél millió forintot ajánlott fel a Semmelweis Egyetemnek a koronavírussal kapcsolatos kutatómunka támogatására, az államfő Kék bolygó című podcastjában beszélt oltakozásáról.

Érdekesség, hogy miközben Joe Biden amerikai elnök tavaly december 21-én a Pfizer-vakcinát vette fel, a helyettese, Kamala Harris alelnök egy héttel később a Moderna oltóanyagát.

Az amerikai divattervező, Vera Wangakit különösen az általa tervezett esküvői és estélyi ruhák tettek világhírűvé, február 5-én szintén a Pfizer vakcináját kapta.

Moderna

Dolly Parton, a country 74 éves királynője nem kevesebb mint egymillió dollárral járult hozzá a koronavírus elleni oltóanyag kifejlesztéséhez. Az összeget a nashville-i Vanderbilt Egyetem klinikája kapta, ahol a Moderna vakcináját tesztelték. Ezek után semmi csodálnivaló nincs abban, hogy az örökifjú énekesnő rendkívül vidáman éppen ezt az oltóanyagot vette fel március 2-án.

Bill Gates, a Microsoft társalapítója január 22-én kapta meg a Moderna vakcináját. A 65 éves milliárdos oltásakor már a jövőbe tekintett:

A koronavírust sokkal könnyebben küzdi le az emberiség, mint a klímaváltozást vagy a bioterrorizmust.

Stephen King amerikai regényíró, akinek a műveit világszerte 400 millió példányban adták el több mint 40 nyelven, március 5-én már megkapta a Moderna-oltás második adagját is. Az író ezúttal sem hazudtolta meg önmagát, amikor kommentálta a történteket:

Öljük meg ezt a dolgot.

(Borítókép: Joe Biden elnök a Pfizer koronavírus elleni vakcina második adagját kapja 2021. január 11-én. Fotó: Alex Wong / Getty Images)

Rovatok