Index Vakbarát Hírportál

Karanténhatás: riasztó mértékű elhízás a gyerekek körében

2021. március 23., kedd 09:28

Az otthoni tanulás és a testnevelésórák hiánya kedvez a túlsúly megjelenésének.

Nem egy gyerek, aki mértéktelenül fogyaszt cukros üdítőket, nassolnivalókat, akár 7-10 kilogrammot is hízott az elmúlt hónapokban – mondta dr. Szabó András, a Semmelweis Egyetem II. sz. Gyermekgyógyászati Klinikájának egyetemi tanára.

Hazánkban a lakosság egyharmada túlsúlyos, ami világviszonylatban is magasnak számít.

A professzor hangsúlyozta: a növekedésben lévő gyerekek esetében nem javasolt a klasszikus fogyókúra, ilyenkor a szülőknek arra kell odafigyelnie, hogy megakadályozzák a további hízást, hiszen a növekedés során várhatóan a normális testarány magától is helyreáll – olvasható az egyetem honlapján. 

Szabó András utalt arra, míg a szélsőségesen egyoldalú étkezés következtében régebben számos betegség alakult ki, például a tengerészek körében a C-vitamin-hiány miatt a skorbut, vagy a sok hántolt, fehér rizst fogyasztó népeknél a B1-vitamin-hiány következtében a beri-beri, addig napjaink változatos táplálkozási szokásai alapján a fejlett, gazdagabb országok lakóinak nem kellene vitaminhiánnyal számolniuk, ennek ellenére mégis előfordul ez. A vízben oldódó vitaminok többsége a tápanyagokkal bevihető a szervezetbe.

A D-vitamint viszont nem tudjuk a táplálékkal pótolni: még ha kis mennyiségben meg is található például a tengeri lazacban vagy egyes erdei gombákban, ezekből nem lehet annyit fogyasztani, amennyi elegendő D-vitaminnal látná el a szervezetet.

Rovatok