Index Vakbarát Hírportál

Közel a DIGI nagy bukása?

2021. március 24., szerda 21:07

A DIGI csomagjaiban mintegy 130, a Telekomnál pedig közel 40 tévécsatorna érhető el egyes településeken díjfizetés nélkül, mivel a két cég nem látta el megfelelő védelemmel a műsorok jelfolyamát. 

A műsorszolgáltatók évekre visszamenőleg kártérítést kérhetnek tőlük, mivel ez jelentős elmaradt kábeldíjbevételeket jelentett számukra. A többi kábelszolgáltató pedig azért fordulhat bírósághoz, mert a kódoló berendezések árának megspórolásával a két nagy szolgáltató versenyelőnybe kerülhetett hozzájuk képest – írja a Média1

A lap úgy tudja, hogy a cégek alvállalkozójaként dolgozó tévészerelők némi anyagi ellenszolgáltatás fejében sokszor megoldják, hogy díjfizetés nélkül nézhetőek legyenek a műsorok. 

Bár a két cég tagadja, hogy megszegnék a hatályos jogszabályokat, az FTTH-hálózaton alkalmazott úgynevezett RF-overlay, illetve a HFC-hálózaton használt DVB-C-technológia az, ami kódolás nélkül sima internetelőfizetéssel is igényelhető. Márpedig ezek egyértelműen a DIGI-hez és a Telekomhoz köthetők. 

Ballai Ferenc, a Nemzeti Műsorterjesztő Klaszter menedzsere szerint évi több tízmilliós bevételkiesésről van szó. Ez azt jelenti, hogy akár be is dőlhet a DIGI, ha öt évre visszamenőleg 130 tévécsatorna elmaradt kábeldíját követelik tőle. 

Cikkünk után a Magyar Telekom jelezte, hogy náluk nincs ilyen gyakorlat, minden előfizetőjük felé vagy fizikai szűréssel, vagy szoftveres megoldással (kódolással) juttatják el a műsorjelet, tehát minden ügyfél csak azokat a csatornákat tudja nézni, amelyekre az adott csomagban előfizetett. Levelükre született újabb cikkünket itt olvashatja el. 

(Borítókép: Róka László / MTI)

Rovatok