Index Vakbarát Hírportál

Meddig lesz még óraátállítás?

2021. március 25., csütörtök 18:28

Uniós döntésre van szükség, de Magyarország nyitott az óraátállítás eltörlésére – derült ki a csütörtöki Kormányinfón, amelyről az Indexen is beszámoltunk.

Az InfoRádió érdeklődött az óraátállítás jövőjéről, mivel ezen a hétvégén az utolsó óraátállítások egyikeként megint egy órával kevesebbet alhatunk.

Egész pontosan március 28-án, vasárnap hajnali 2 órakor 3 órára kell előreállítani az órát.

Az Európai Parlament még 2019 márciusában döntött az évenként kétszer esedékes óraátállítás 2021-es eltörléséről, arról azonban már a tagállamok dönthetnek, hogy melyik időszámítást, a nyárit vagy a télit követik.

Az Európai Parlament ugyanakkor egymás közötti egyeztetésre kérte fel a tagállamokat és a Bizottságot, illetve a tagállami kormányokat tömörítő uniós testületben, az Európai Tanácsban is dűlőre kellene jutni a kérdésben, de eddig erre nem került sor.

Magyarország nyitott arra, hogy ha az európai uniós többség egyetért, akkor eltöröljék az óraátállítást, de egyedül nem hozhat ilyen döntést

– fogalmazott Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfón.

A miniszter korábban azt is mondta, annak van értelme, ha az Európai Unió hoz döntést ebben a kérdésben. Továbbá kifejtette: senkinek nem érdeke, hogy például Ausztria és Magyarország az eltérő választás miatt különböző időzónába kerüljön.

A magyar kormány a nyári időszámítást tartja jobbnak

– tette hozzá.

A Magyar Alvás Szövetség szerint fontos lenne, hogy az emberek véleményét is meghallgassák a kormányok, de a tudomány álláspontját sem szabad figyelmen kívül hagyni.

Közleményükben arra hívták fel a figyelmet, hogy az alváskutatók és az idő biológiájával foglalkozó hazai, illetve nemzetközi szakmai szervezetek egyöntetű véleménye szerint az emberek számára a standard időszámítás lenne a leginkább megfelelő.

A kérdéskör komoly gazdasági és társadalmi összehangolást igényel nemzetközi szinten. Így nem fordulhat elő, hogy például a szomszédos országokban különböző időszámítás legyen

– mutatott rá a Magyar Alvás Szövetség.

(Borítókép: A Keleti pályaudvar nagy órájának számlapját ellenőrzik 2012 októberében. Fotó: Máthé Zoltán / MTI)

Rovatok