Index Vakbarát Hírportál

Az ügyeletes orvos is felírhatja a favipiravirt

2021. március 27., szombat 20:50

A favipiravir hatóanyagú készítményt hétvégén is felírhatja például az alapellátási ügyeletben dolgozó orvos, aki háziorvosi tevékenységet lát el – közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) szombaton az MTI-vel. Mint írják, a gyógyszer felírásán emberéletek múlhatnak.

Felírhatja továbbá minden olyan orvos, aki a járványügyi ellátás keretében gyógyít. Vényre rendelheti a készítményt, amelynek az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Térben (EESZT) történő megfelelő dokumentálása minden esetben kötelező. 

A gyógyszer ingyenesen váltható ki.

Felhívták a figyelmet, hogy a készítmény a teszttel igazolt, enyhe és középsúlyos tünetekkel rendelkező betegek számára a beteg beleegyezése esetén adható. Ezenfelül a kórházak által működtetett Covid-ambulanciákon jelentkező, teszttel igazolt, enyhe és középsúlyos tünetekkel rendelkező betegek helyben is elláthatók favipiravir hatóanyagú gyógyszerrel. A betegek otthon zajló gyógyulását minden esetben a gyógyszert rendelő orvos követi.

A gyógyszert meghatározott napon belül el kell kezdeni használni, hogy a koronavírus-fertőzés kezelésében hatékony legyen. A favipiravir hatóanyagú gyógyszerek kiadását kizárólag gyógyszerész végezheti el – írják. 

Rovatok