Index Vakbarát Hírportál

Zacher Gábor az Indexnek: Ennek meglesz a böjtje

2021. március 27., szombat 19:18

Itt a jó idő, az emberek pedig úgy indultak meg, mintha a járványnak már semmi nyoma nem lenne. A toxikológus szerint iszonyú felelőtlen a hozzáállás, az emberek még mindig nem érzik át, hogy mekkora a baj.

Tele a rakpart, az emberek harmada maszk nélkül. Ennek meglesz a böjtje, sokan még mindig nem érzik át, hogy mennyire súlyos a helyzet – kezdte feldúltan az Index megkeresésére Zacher Gábor. A hatvani kórház főorvosa szerint az emberek látszólag azt hiszik, minden rendben.

Egyáltalán nincs minden rendben! Az a legnagyobb probléma, hogy erről a betegségről még mindig nincsenek konkrét információik az embereknek. Nem látják a kórházakban zajló óriási küzdelmet. És erre nem a szenzációhajhászás miatt lenne szükség, hanem egyszerűen az embereknek látniuk kellene azt, hogy a koronavírus okozta megbetegedésnek mi lehet a következménye, hogy hogyan küzdenek a betegek, és hogyan küzdünk mi az életükért. Emberközelivé kell tenni a betegséget, hogy mindenki megértse, milyen súlyos a helyzet

– mondta a főorvos, hozzátéve: a fiatalok pláne nem látják, hogy nagy a baj. Zacher Gábor szerint a rakparton bandázók hetven százaléka életerős fiatal volt szombat délután.

A budapesti látkép szerint a fiataloknak csak az nem jut eszükbe, hogy a jövő héten lehet, hogy a második emeletre sem tudnak majd felsétálni. A hatvani kórházban – ahol csupán 130 ágy áll a koronavírusos betegek rendelkezésére – is ápolunk 1993-as, 1997-es és 2001-es születésű koronavírusos beteget. Látniuk kellene az embereknek, hogy mit élnek át!

– mondta Zacher Gábor.

Mint megírtuk, több mint tízezer ember fertőződött meg egy nap alatt, és mára újabb 253 életet követelt a koronavírus-járvány Magyarországon. Kórházban már egy kisvárosnyi embert ápolnak, lélegeztetésre pedig több mint 1500 ember szorul. Zacher Gábor megemlítette: nem csak azokért a betegekért kell aggódni, akik koronavírus miatt kerülnek kórházba:

Rengeteg az arról szóló információ, hogy hány covidos beteg szorul lélegeztetőgépre. És a többi beteg? Aki infarktust kap, aki daganatos megbetegedéssel küzd? Akinek balesete volt, és lélegeztetőgépre szorul, vagy ugyanúgy intenzív ellátásra? Na, erre jön még ez a szörnyűség, és az emberek ilyen felelőtlenül viselkednek.

A főorvos hozzátette: közeleg a húsvét, itt a jó idő, az emberek megint megindulnak majd, kirándulnak, rokont látogatnak, jönnek-mennek. Mindez Zacher Gábor szerint iszonyú felelőtlen, mint fogalmazott,

„sajnos az emberek elfelejtik, hogy mekkora szar van ebben az országban”.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter pénteken bejelentette: a nyitás csak húsvét után jöhet, hiszen a járvány harmadik hulláma minden eddiginél komolyabb kihívást jelent. Szombat délután megjelent a Magyar Közlönyben a védelmi intézkedések meghosszabbításáról, valamint a védelmi intézkedések lépcsőzetes feloldásának első fokozatáról szóló, illetve az oktatási intézmények megnyitásáról szóló rendelet. Az újranyitás pontos menetéről ide kattintva olvashat részletesebben.

(Borítókép: Zacher Gábor 2017-ben. Fotó: Mohai Balázs / MTI)

Rovatok