Index Vakbarát Hírportál

Magyar Orvosok Szakszervezete: Fiatalokkal vannak tele az intenzív osztályok

2021. március 29., hétfő 13:13

Egyre fiatalabb betegek kerülnek kórházba, és egyre súlyosabb állapotban – jelentette ki Tóth Judit, a Magyar Orvosok Szakszervezetének (MOSZ) alelnöke az ATV Start hétfő reggeli műsorában.

Tóth Judit hozzátette:

úgy tűnik, hogy a koronavírus brit variánsa súlyosabb tüneteket okoz a fiataloknál, illetve közöttük sokkal gyorsabban terjed, mivel ők az aktívabbak, és még mindig túl nagy náluk a találkozások száma.

Azzal kapcsolatban, hogy a kormány 2,5 millió beoltott mellett kezdene nyitást, a MOSZ alelnöke arról beszélt: miközben az orvosok látják az egészségügyi terhelést, és átélik nap mint nap, értetlenül állnak a kormány kommunikációja előtt.

Tóth Judit szerint inkább szigorítani kellene, és a meglévő szabályokat is sokkal fegyelmezettebben betartani.

Nagyon korainak tűnik a nyitás

– szögezte le.

Azt is hangsúlyozta:

ahhoz, hogy egyáltalán nyitásról lehessen beszélni, az esetszámoknak és a kórházak leterheltségének kellene csökkennie.

A járványt nem a kórházakban lehet megállítani, hanem járványügyi intézkedésekkel, korlátozásokkal és távolságtartással – hívta fel a figyelmet a MOSZ alelnöke. Ide sorolta az oltásokat is, de azt hozzátette:

annyira súlyos a helyzet, hogy mire az oltásokat beadják, és kialakul a védettség, addigra már meg is fertőzhetik egymást az emberek.

Az oltásokon múlik a negyedik hullám megelőzése

A Magyar Orvosi Kamara (MOK) néhány nappal ezelőtt közölte: a járvány legyőzése, az ország kinyitása és a negyedik hullám megelőzése azon múlik, hogy minél gyorsabban minél több embert be lehessen oltani. A harmadik hullámról azonban azt írták: a korlátozó intézkedések betartásán, a lakosság önfegyelmén, szabálykövetésén is jelentős mértékben múlik, hogy hány embert veszítünk el.

Az ATV Start műsorában szóba került, hogy az ózdi kórház főigazgatója a napokban arról beszélt, olyan állapotok vannak az intézményben, mint tavaly az olaszországi Bergamóban, majd az Emberi Erőforrások Minisztériuma és az Országos Kórházi Főigazgatóság ezt hazug állításnak nevezte.

A MOSZ alelnöke az ATV-ben azt állította, beszélt több dolgozóval is az ózdi kórházból, akik megerősítették, hogy „nagyon súlyos a helyzet”.

Tóth Judit megköszönte az ózdi kórház főigazgatójának a kiállását, szerinte ugyanis „ezt kellene tenni minden kórház igazgatójának”.

A MOSZ alelnöke kiemelte:

Nem azért, hogy pánikot keltsünk, hanem azért, hogy elmondjuk a valóságot.

A MOSZ folyamatosan kapja a visszajelzéseket a kórházaktól, hogy korábban 8 ágyas intenzív osztályok most 40 ággyal működnek, vagy két-háromszoros a betegek áramlása a sürgősségi osztályokon, illetve egy orvosnak 40 beteget kell ellátnia egy műszakban.

Ez elképesztő terhelést jelent

– jegyezte meg a MOSZ alelnöke.

Tóth Judit azt is elmondta: a katasztrófamedicina szabályai szerint mindig választani kell, hogy kinek tudják megadni a sürgős ellátást, ha egyszerre bejön 8-10 sürgős állapotú beteg. Olyat is hallott, hogy a 65-70 év felettieknek már sajnos nem tudják biztosítani az intenzíves ellátást, mert fiatalokkal van tele az intenzív osztály.

Kásler: Helyt fog állni az egészségügy

Kásler Miklós emberierőforrás-miniszter a Hír TV vasárnap esti, Bayer show című műsorában arról beszélt, hogy ha nincsenek korlátozások, akkor sokkal több haláleset történt volna.

Azt is elmondta:

a magyar egészségügy nemcsak felkészültségében, struktúrájában, hanem úgy, ahogy Dobó István mondta, „a várvédők szívében is” Európában a legjobbak közé tartozik.

Kásler Miklós szerint hacsak valami egészen különös, egész Európát megroppantó katasztrófa nem történik, akkor a magyar egészségügy helyt fog állni.

Müller Cecília: Az idővel futunk versenyt

A legfrissebb adatok szerint már 1 920 347 fő a beoltottak száma, ebből 689 392 fő már a második oltását is megkapta.

Müller Cecília országos tiszti főorvos az operatív törzs hétfői sajtótájékoztatóján elmondta: nemcsak a fertőzés gyakorisága nő az új brit mutáns miatt, hanem a betegség lefolyásának súlyossága is, emellett rendkívül leterheltek a fekvőbeteg-intézmények, de mindent megtesznek azért, hogy enyhítsenek ezen.

Mint tudják, az idővel futunk versenyt. Rendkívül fontos, hogy minél előbb minél többen megkapják az oltást. Kérem, akit értesítenek, hogy kaphat vakcinát, jelenjen meg háziorvosánál vagy az oltóponton

fogalmazott Müller Cecília.

(Borítókép:  Védőfelszerelést viselő orvosok vizitelnek a koronavírussal fertőzött betegek fogadására kialakított intenzív osztályon 2020. december 9-én.  Fotó: Balogh Zoltán / MTI)

Rovatok