Index Vakbarát Hírportál

A bűnözési szokások is változtak a járvány idején

2021. március 29., hétfő 14:49 | aznap frissítve

A koronavírus és az ezzel kapcsolatos intézkedések több mint egy éve alapjaiban határozzák meg a mindennapjainkat. A változás nem kerülte el a bűnügyi statisztikákat sem, bizonyos esetekben csökkenést, máshol, főleg az online térben, emelkedést láthatunk.

2019. 03. 31. és 2019. 12. 31. között 131 200 volt a rendőri eljárásban kezdeményezett büntetőeljárások száma – derült ki az Országos Rendőr-főkapitányság által az Index kérdésére küldött statisztikából. 2020 azonos időszakában, tehát már a koronavírus-járvány idején, ez a szám 120 600-ra csökkent.

A táblázatban azt is láthatjuk, hogy egyes ügyek száma pontosan hogyan alakult, ezek közül kiemelünk néhányat:

Vannak azonban olyanok is, amelyek emelkedést mutatnak, ilyen például

Az adatok leválogatásának időpontja az volt, amikor kiderült maga a bűncselekmény, vagyis a hatóságok tudomására jutott.

A járványügyi intézkedések betartásának ellenőrzése új feladatokat is adott a rendőrségnek. A Kékfény március eleji riportja szerint, az akkori állás alapján 2,2 millió alkalommal történt helyszíni vagy elektronikus karantén-ellenőrzés, közel 90 ezer esetben intézkedtek kijárási tilalom vagy korlátozás, és 17 ezernél is többször a maszkviselés szabályainak megsértése miatt, de ezek mellett vannak egyéb teendőik is, ilyen például a vendéglátóhelyekre vonatkozó korlátozások betartásának ellenőrzése.

(Borítókép: Fokozott közúti ellenőrzés Berettyóújfaluban 2021. március 9-én. Fotó: Czeglédi Zsolt / MTI)

Rovatok