Index Vakbarát Hírportál

Hőlégballon-leszállópálya miatt tiltakozik a főpolgármester

2021. április 1., csütörtök 11:45 | három éve frissítve

A Városliget egy lekordonozott területén új vendéglátóhely is épülne. Egyik beruházáshoz sem járult hozzá a Fővárosi Önkormányzat, ha kell, maguk fogják elbontani, ennek költségét pedig a Városliget Zrt.-nek számlázzák ki.

A Szabolcs utcai hajléktalankórház kényszerű állami kiköltöztetése után Karácsony Gergely ismét a nyilvánossághoz fordult. Ezúttal a Városligetbe tervezett hőlégballon-leszállópálya és vendéglátóhely miatt fogott tollat, és írt nyílt levelet Gulyás Gergely miniszternek. 

Azt kéri a Miniszterelnökség vezetőjétől, hogy a Városligetben, a Mimóza-domb néven lehatárolt, a Kós Károly sétány és a Hermina út általi kiszögellésben – amit a Városliget Zrt. lekordonozott – ne épüljön meg a látványterv szerint oda tervezett új vendéglátóhely. 

2019. október 21-én Orbán Viktor miniszterelnök a következőket mondta a Parlamentben:

Magyarország kormánya nem kíván olyan fejlesztéseket végrehajtani Budapesten, amiket Budapest felelős vezetői nem akarnak. Várjuk, sőt kérjük is, hogy a közgyűlés hozzon egyenként döntéseket, és mondják azt, hogy ez kell, ez nem kell. Ha azt mondják, hogy nem kell a Liget-beruházás, akkor nem lesz Liget-beruházás. […] Ezt tudomásul vesszük, csak világos, egyenes beszédet várunk.

Erre hivatkozva kéri Budapest főpolgármestere, hogy a Nemzeti Galéria, a Magyar Innováció Háza, a Városligeti Színház és a további mélygarázsok mellett ez a vendéglátóhely, illetve hőlégballon-leszállópálya se épüljön meg. „Azzal, hogy a Városliget Zrt. a kormányfői kijelentést semmibe veszi, a miniszterelnök adott szavát hazudtolja meg” – teszi szóvá Karácsony Gergely. 

Azt szeretné, ha Gulyás Gergely kancelláriaminiszter szólna Baán László miniszteri biztosnak és a Városliget Zrt.-nek, hogy ne bojkottálja tovább a kormányfőt, és kérje meg, hogy a nem kívánt épületeknél a kordonokat kezdje el lebontani, ellenkező esetben ezt a főváros teszi meg, költségeit pedig kiszámlázzák a Városliget Zrt.-nek. 

Pénteken reagált a Karácsony Gergely főpolgármester és Kerpel-Fronius Gábor főpolgármester-helyettes jelzésére a kancelláriaminiszter. Gulyás Gergely talányosan azt írta közösségi oldalán, hogy "...visszatér a Liget egykori népszerű attrakciója, a több mint százéves múltra visszatekintő Ballon kilátó, ahol helyet kap egy kávézó is, amely mindösszesen 120 négyzetmétert vesz igénybe. Itt állt évekig egy hatalmas sörsátor, amelyet elbontottunk. A kávézó ennek a területnek a töredékét foglalja el. Nem nehéz belátni: az Önök által sérelmezett beruházással a park zöldfelülete növekszik."

(Borítókép: Városliget. Fotó: Bánkúti Sándor / Index)

Rovatok