Index Vakbarát Hírportál

Hova utaznának a magyarok idén nyáron?

2021. április 11., vasárnap 15:39

Egyelőre bizonytalan, hogy mely országokba és milyen feltételekkel mehetünk nyaralni, de az utazási irodák válaszai alapján a célpontok már megvannak.

Termes Nóra, az IBUSZ hálózati és marketingigazgatója az Indexnek elmondta:

2021 nyarára a jelenlegi foglalási állományunk mintegy 50 százaléka a tavalyinak. Az elmúlt egy hétben a nyitás várható időpontjáról szóló hírek hallatán tapasztalunk intenzívebb érdeklődést a külföldi nyári charteres és buszos tengerparti üdülésekre.

A belföldi utakra viszont a bizonytalan helyzet és a magas árak miatt alig van előfoglalásuk.

Ügyfeleik legnépszerűbb célpontja Görögország, ráadásul a május közepi nyitásról szóló görög hírek után még erősödik is ez a tendencia. Emellett élénk a kereslet a spanyol, török, bolgár, horvát és olasz tengerpart iránt is.

Mennének

Az utasokban óriási az utazási vágy, nagyon intenzív az érdeklődés. 15 000 fő befoglalt már, de ennél sokkal több ügyfél jelezte szándékát. Aki még nem foglalt, kivár, és várja a kedvező híreket a nyitásról

– jellemezte az utazási hajlandóságot Termes Nóra, hozzátéve, hogy Nyugat-Európából és Skandináviából óriási kapacitásokat kötnek le a mediterrán üdülőhelyekre, aminek egyértelmű hatása az árak drasztikus emelkedése lesz.

Ez kapacitáshiányt is hozhat, ezért azt javasolják mindenkinek, hogy még a nyár előtt foglalja le nyaralását.

Az IBUSZ egyébként az idei nyárra heti 16 charterjáratot és heti 4 garantált buszjáratot tervez. További tízezer egyénileg utazóval is számolnak, ez a 2019-ben realizáltnál 20 százalékkal kevesebb vendéget feltételez.

Mikola György, az OTP Travel marketingvezetője is hasonló veszélyre hívta fel a figyelmünket:

más nagy európai országok jelentős kapacitásokat kötöttek és kötnek le a kedvelt tengerparti üdülőhelyeken, így ha ez a tendencia folytatódik, idén kevésbé lehet számítani last minute ajánlatokra, érdemes minél előbb lefoglalni a külföldre tervezett utazást.

A nyári foglalások száma náluk is kevesebb, mint az előző két évben, az elsődleges úti célok között Görögországot, Törökországot és Horvátországot említette, de Spanyolország, Egyiptom, Olaszország és Ciprus is idesorolható a tengeri hajóutak mellett.

Az utazási kedv egyre erősebb, az emberek nagyon várják a korlátozások megszüntetését; szeretnék újra meglátogatni a kedvenc nyaralóhelyeiket, vagy szívesen vennének részt kulturális körutazáson.

Bakó Balázs, a Magyar Utazási Irodák Szövetségének szóvivője lapunknak úgy foglalta össze az aktuális állapotot, hogy a tavalyi előfoglalási időszak szabadidős célú külföldi foglalásainak nagyjából 30 százalékát realizálták 2021 első negyedévében a hazai irodák.

Az utazási hajlandóság általános növekedését ők is érzékelik, ebben döntő fontosságú a biztonság és az átoltottság kérdése. A legnépszerűbb nyaralóhelyek,

mivel a GDP-jük jelentős része a turizmusból származik, kiemelt figyelmet fordítanak a mielőbbi átoltottságra, valamint a megfelelő higiénés intézkedések betartására.

Kiszámíthatatlan

A Neckermann részéről Pap Ákos Zoltán ügyvezető leszögezte, hogy a járvány jelentette kiszámíthatatlanság és bizonytalanság az idegenforgalmi piacot tervezhetetlenné teszi, de folyamatosan követik a helyzetet és az intézkedéseket, szükség esetén pedig tudnak reagálni.

Felelős utazásszervezőként osztjuk Magyarország kormányának azon álláspontját, hogy a hatékony járványügyi védekezés érdekében mindenki maradjon otthon. Az utazási szezon idén eddig nem tapasztalt korlátok között zajlik majd, kínálatunkat ennek megfelelően fogjuk alakítani.

Úgy látják, hogy a hazai utazóközönség túlnyomó része a belföldi, vagy az autóval pár óra alatt elérhető európai úti célokat fogja választani, ha az utazás biztonságos és kényelmes feltételei adottak lesznek.

(Borítókép: Vízbe ugró turisták a horvátországi Abbáziában (Opatija) 2020. június 30-án. Fotó: Antonio Bat / MTI / EPA)

Rovatok