Index Vakbarát Hírportál

A csecsemőket sem kíméli a koronavírus

2021. április 12., hétfő 12:53

Már pár hetes és hónapos babák is koronavírusosak, és vannak sokszervi gyulladással kezelt gyerekek is – mondta a növekedés.hu-nak adott interjúban Fekete Ferenc, a Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézet orvosigazgatója. Az intézmény az egyetlen gyermek-Covid-ellátásra kijelölt intézet.

Az orvosigazgató kiemelte, hogy a gyerekeknél nem a szokásos tünetek jelentkeznek, hanem inkább láz, hányás, hasmenés miatt volt indokolt volt az infúziós kezelés. Beszélt a gyerekkori sokszervi gyulladásról is, amelynek jellemzője, hogy a fertőzés enyhén vagy észrevétlenül zajlik le, majd néhány héttel később a páciens súlyos állapotba kerül, egy láthatatlanul lezajló citokinvihar miatt. A betegség akár sokkos állapothoz is vezethet, és vannak, akiket intenzív osztályon kell kezelni. A pozitívum, hogy a gyerekek gyorsabban regenerálódnak. 

Kifejtette azt is, hogy közel 60 esetet kezeltek október óta sokszervi gyulladással, és ezeknek a betegeknek a 60-70 százaléka szorult átmenetileg intenzív osztályos kezelésre. Kiemelte azt is, hogy jelenleg a betegek döntő többsége akut Covid-fertőzés miatt került kórházba. A koronavírus-járvány harmadik hullámáról azt mondta, erőteljesebben érinti a gyermekeket. Olyannyira, hogy 

A kórházba kerültek között vannak csecsemők, 2 hetes, hathetes, 3 hónapos, de leginkább talán kiskamaszkortól jellemzőbbek a komolyabb tünetek.

A Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézetben jelenleg összesen 208 ágyat tartanak fenn koronavírusos gyerekeknek, ebből 36-ot intenzív kezelésre. Az orvosigazgató kiemelte, hogy nem volt még nap, amikor tele lettek volna betegekkel. 

(Borítókép: Ápolónők gondozzák az újszülötteket egy kijevi szállodában 2020. május 16-án.  Fotó: MTI / EPA / Szerhij Dolzsenko)

Rovatok