Index Vakbarát Hírportál

Benne van a pakliban, hogy a Momentum távol marad az előválasztástól

2021. április 15., csütörtök 16:02

A Partizán közzétett egy rövid ízelítőt abból az interjúból, amelyet Fekete-Győr Andrással, a Momentum elnökével és miniszterelnök-jelöltjével készítettek. Ebből a részletből úgy tűnik, hogy lehetnek még repedések az ellenzéki összefogás falán.

Az biztos, hogy azért utólag „a le kell számolni az elmúlt 30 év összes politikusával”, az egy erősen naiv kijelentés volt – jelentette ki Fekete-Győr András a Partizánnak adott interjúban. A szövegkörnyezet nélkül még nem tudni, hogy pontosan mire gondolt a Momentum elnöke, de az ellenzéki párt megalakulása után kezdetben még bírálták a Demokratikus Koalíciót (DK) és az MSZP-t is.

Fekete-Győr András 2017-ben még azt is mondta:

Nem tudom, hogy Gyurcsány Ferenc mi az istent keres még a politikában. Már igazán eltakarodhatna a közéletből.

Tavaly szeptemberben az InfoRádió Aréna című műsorában már arról beszélt, hogy a Momentum megbékélt Gyurcsány Ferenccel. Idén februárban, mikor bejelentette, hogy pártja miniszterelnök-jelöltjeként megméretteti magát az ellenzéki előválasztáson, azt mondta: az új Magyarországhoz új arcok kellenek.

A Partizán műsorában Gulyás Márton megkérdezte tőle, hogy az „MSZP = Fidesz?”, mire Fekete-Győr András azt válaszolta:

Mesterházy Attila = Fidesz.

Újabb kérdésre a Momentum elnöke azt is hozzátette, hogy az „elmondások szerint” Mesterházy Attila a Fidesz „vamzere”.

Gulyás Márton: „No-go, hogy Mesterházy Attila a közös ellenzéki listán rajta legyen?”

Fekete-Győr András: „Abszolút.”

Gulyás Márton azt is megkérdezte, hogy ha nincsen online előválasztás, akkor a Momentum távol marad-e az előválasztástól.

Benne van a pakliban

– bólogatott Fekete-Győr András.

A Momentum elnöke még március végén kérte arra az ellenzéki pártokat, hogy tegyék lehetővé az online szavazást az előválasztáson, egyelőre azonban még számos részlet nem ismert a nyilvánosság számára arról, hogyan is fog zajlani a nyár végén, ősz elején induló ellenzéki előválasztás.

A Fekete-Győr Andrással készült teljes interjú pénteken lesz megtekinthető a Partizán oldalán.

Nem is lesz előválasztás?

A Partizánnak adott nemrégiben interjút Márki-Zay Péter hódmezővásárhelyi polgármester is, aki korábban már jelezte, hogy miniszterelnök-jelöltként megméretné magát az ellenzéki előválasztáson.

A Partizánnak arról beszélt, amiatt aggódik, hogy az utolsó lehetséges időpontra teszi a hatpárti ellenzék az előválasztást, és akkor a pártok árulása vagy a kormány akadályozása miatt jelentős veszélye lesz annak, hogy nem is rendezik meg.

Akármikor ki fogják találni azt, hogy bocs, nincs, nem tudjuk megszervezni, valamilyen akadály közbejött, járványhelyzet van, nincs pénzünk, nincs elég aktivistánk, és a többi, mutyiban megoldottuk

– fogalmazott Márki-Zay Péter. Lát érdeket a pártok részéről, amelyek egy kartellt alkotnak a civilekkel szemben.

Az ellenzéki összefogás elfogadott egy etikai kódexet, ami alapján kampányolni fognak az együttműködésben részt vevő pártok. A dokumentumban rögzítették, hogy az ellenzéki pártok az előválasztás eredményét tiszteletben tartva segítik a győztes jelöltek további munkáját a kormányváltás érdekében. Továbbá a jelöltek a jelölttársaikkal szemben lejáratókampányt nem folytathatnak.

(Borítókép: Bődey János / Index)

Rovatok