Index Vakbarát Hírportál

A kormány módosítani akarja a lex CEU-t

2021. április 19., hétfő 13:54

Szombaton törvényjavaslatot nyújtott be a kormány a Parlamentnek. A felsőoktatásért is felelős Palkovics László miniszter által jegyzett tervezet legfontosabb újdonsága, hogy törli a konfliktust kiváltó, teljesen önkényes követelményt: eszerint az a külföldi egyetem működhet Magyarországon, amely „a székhelye szerinti országban működő, és ott ténylegesen felsőoktatási képzést folytató államilag elismert felsőoktatási intézménynek minősül” – írta a hvg.hu.

A most javasolt új szöveg szerint az Európai Gazdasági Térségen (EGT) kívüli székhelyű felsőoktatási intézmény akkor folytathat itthon oklevelet adó képzési tevékenységet, ha Magyarország és a külföldi intézmény székhelye szerinti állam kormánya által kötött nemzetközi szerződésben szerepel, és képzése a magyar felsőoktatási intézmények képzésével egyenértékű. 

Ezzel a kormány gyakorlatilag törölné a felsőoktatási törvény 2017-es módosítását, ami végül ahhoz vezetett, hogy a CEU befejezte érdemi működését Budapesten, és Bécsbe volt kénytelen képzéseinek egy részét áthelyezni.

Egyelőre nem tudni, mi lesz a következménye, ha elfogadják a törvényjavaslatot. De elég érdekes, hogy pont akkor történik ez, amikor napok óta attól hangos a sajtó, hogy a kormány Magyarországra hozná a kínai Fudan Egyetemet.

Rovatok