Index Vakbarát Hírportál

197 beteg meghalt, még mindig több mint ezren vannak lélegeztetőgépen

2021. április 19., hétfő 09:03

Az elmúlt 24 órában 2680 új fertőzöttet regisztráltak Magyarországon, ezzel a járvány kezdete óta összesen 753 188 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma. Meghalt 197, többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 25 381 főre emelkedett. Eddig 3 266 425 beoltott van, 1,3 millióan már a második adagot is megkapták – olvasható a koronavirus.gov.hu oldalon hétfőn. 

A gyógyultak száma jelenleg 458 212 fő, az aktív fertőzöttek száma pedig 269 595 fő. 8650 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 1052-en vannak lélegeztetőgépen. Egy nappal korábban 3706 új fertőzött volt, 205-en haltak meg, kórházban 8445 koronavírusos beteget ápoltak, lélegeztetni 1051 főt kellett.

Hétfőtől újra tanteremben tanulhatnak az alsósok, illetve újranyitottak az óvodákat is. Ezt az enyhítések első körében döntötte el az Orbán-kormány, amikor meglett a 2,5 millió beoltott. Az iskolanyitással kapcsolatban azonban egyelőre még mindig sok a megválaszolatlan kérdés, és a tanárok is aggódva várták a mai napot.

Közben Kásler Miklós javaslatokkal látta el az igazgatókat, a többi között tanácsolta, hogy a hiányzásokat kellő rugalmassággal kell kezelni. Hogy ez pontosan mit jelent, nem tudni, de a miniszter leszögezte, hogy aki 250 óránál többet hiányzik, és nincs értékelhető érdemjegye, osztályozóvizsgát kell tennie. 

Vasárnap Galgóczi Ágnes arról beszélt a közmédiának, hogy az intézmények felkészültek a tanulók fogadására, az épületeket fertőtlenítették, a pedagógusokat is beoltották. A Nemzeti Népegészségügyi Központ járványügyi osztályvezetője hozzátette azt is, hogy a járványügyi adatok javulnak.

Az enyhítések következő mérföldköve 3,5 millió beoltottnál lesz. Ekkor ugyanis a vendéglátósok kinyithatják a teraszokat. A Magyar Vendéglátók Ipartestületének elnöke szerint ez hétvégén már kivitelezhető lesz. Kovács László azonban úgy vélte, felelőtlenség úgy nyitni, hogy a dolgozók nincsenek beoltva. 

(Borítókép: Védőfelszerelést viselő orvosok és ápolók megfordítanak egy beteget a koronavírussal fertőzött betegek fogadására kialakított intenzív osztályon a Szent László Kórházban. Fotó: Balogh Zoltán / MTI)

Rovatok