Index Vakbarát Hírportál

Az MSZP a rákszűrés újraindítását követeli

2021. április 19., hétfő 17:59

A Magyar Szocialista Párt közleményt adott ki hétfőn, amelyben azt követeli, hogy a kormány indítsa újra az onkológiai szűrővizsgálatokat, mivel szerintük a rákszűrés jelentősége nem csökkenhet a koronavírus-járvány idején sem.

A párt emlékeztet, márciusban, miután 5500 egészségügyi dolgozó távozott az új szolgálati jogviszony miatt, az országos kórház-főigazgató azt mondta, hogy a pandémia ideje alatt is minden garancia megvan arra, hogy az ellátás színvonala az ország bármely területén az eddiginek megfelelő marad, vagy akár javulhat is. Hozzáteszik: ezt követően április elején Kásler Miklós az egészségügy túlterheltségére hivatkozva felfüggesztette az onkológiai szűrővizsgálatokat.

Ez lenne a javulás?”

– teszik fel a kérdést az MSZP-nél.

Álláspontjuk szerint a Fidesz a járványügyi adatokkal is kettős beszédet folytat, azzal, hogy leterhelt egészségügyről beszél, közben meg kinyitja az iskolákat.

A Népegészségügyi Központ márciusban közölte, hogy a járványhelyzet nem befolyásolja az ilyen típusú vizsgálatok hatékonyságát. Jelenleg a hazai egészségügy teljesítőképességét a koronavírus-világjárvány leküzdése köti le elsősorban, de a népegészségügyi szűrés a járvány idején is az egészségügy egyik fontos feladata, írták, hozzáfűzve: kiemelten kezelik az emlő-, a méhnyak- és a vastagbél-végbélszűréseket.

A járvány másodlagos áldozatai a későn diagnosztizált rákbetegek lehetnek – írta meg az Index.

Rovatok