Index Vakbarát Hírportál

Aláírásokat hamisítottak a Munkáspárt 89 és 90 éves aktivistái

2021. április 21., szerda 18:31

Két idős nőt bocsátott két év próbaidőre a Fővárosi Törvényszék, amiért a 2018. évi országgyűlési választások előtt több aláírást is meghamisítottak a Munkáspárt ajánlóívein – értesült a hvg.hu.

A lap információi szerint a 90 éves Ny. M. Lajosné elsőrendű vádlott a Fővárosi Törvényszéken tartott előkészítő tárgyaláson az utolsó szó jogán azt mondta:

Amit tettünk, azt nem szervezetten, tudatosan tettünk, hanem mulasztásos helyzetbe kerülve követtük el.

Az ügyészség és a szerdai ítélet szerint ő és társa, a 89 éves B. L. Gézáné másodrendű vádlott – a Magyar Munkáspárt két tagja – más emberek nevében írták alá a párt színeiben induló Szentpáli Kolos ajánlóíveit a 2018. évi választások kampányidőszakban. Az ügyben egyébként a politikust is kihallgatták tanúként.

A vád szerint az ajánlóíveken még olyan emberek nevei is szerepeltek, akik már az aláírásgyűjtés kezdete előtt elhunytak. Az is kiderült, hogy az aktivisták nem kértek minden esetben személyi igazolványt és lakcímkártyát, tehát gyakorlatilag bárki aláírhatott a nevükben, aki az adatok birtokában volt.

Az eljárásba több írásszakértőt is bevontak, s egyikük megállapította, hogy a vádiratban kiemelt ajánlóíveken több olyan aláírás is szerepel, amelyeket minden kétséget kizárhatóan a két idős asszony írt, és nem a név, valamint az adatok tulajdonosai. A két vádlott kezdetben tagadott és később sem tettek beismerő vallomást. A hvg.hu úgy tudja, B. L. Gézáné az írásszakértő meghallgatása után néhány másodperces hallgatást követően csupán annyit kérdezett:

Erre most akkor mit lehet mondani?

Az ügyész mindkét vádlottra felfüggesztett börtönbüntetés kiszabását kérte, a bíró azonban csak két-két év próbaidőt szabott ki, korukra és büntetlen előéletükre hivatkozva. Az elsőrendű vádlottat 48 ezer forint, a másodrendű vádlottat 120 ezer forint, valamint a csaknem 400 ezer forintos perköltség megfizetésére is kötelezte, ezt 24 hónap alatt kell részletekben megtenniük.

Az ügyészség fellebbezett az ítélet ellen.

Rovatok