Index Vakbarát Hírportál

Czeglédy Csaba és Ungár Péter ellenfele inkább máshol indul

2021. április 21., szerda 14:07

Választókerületet vált az exjobbikos Bana Tibor országgyűlési képviselő, aki a DK-s támogatottságú Czeglédy Csabával és az LMP-s Ungár Péterrel mérkőzött volna meg a szombathelyi ellenzéki előválasztáson, de Vas megye 1. helyett inkább Vas megye 3. sz. országgyűlési egyéni választókerületében indul.

Bana Tibor az Indexnek elmondta, az elmúlt hetekben sokat gondolkodott, mérlegelt, de végül arra jutott, hogy a szentgotthárdi–körmendi választókerületben (a két városon kívül még 125 település tartozik hozzá) méretteti meg magát.

Döntését azzal indokolta, hogy nagyon sok biztatást kapott a választókerületben élőktől, illetve maga is Szentgotthárdon él, háttéralkuról pedig szó sincs.

„Itt jelentősebben hozzá tudok járulni a közös célokhoz” – tette hozzá. Ugyanakkor Bana Tibor azt is hangsúlyozta: a szombathelyiek továbbra is számíthatnak rá, hiszen a Közösen Vas Megyéért Egyesülettel – amelynek elnöke – minden Vas megyében élőt képviselni kívánnak.

Arra a felvetésre, hogy egy kevésbé puskaporos választókerületet választott, a képviselő az mondta: a váltásának ahhoz is köze van, hogy Szombathelyen nem túl jó irányba ment el az előválasztási kampány,

túlságosan személyeskedő hangvételűvé vált.

Bana Tibor azt is nehezményezi, bár az ellenzéki pártok fontosnak tartják hangoztatni a jelöltek feddhetetlenségét, szerinte azonban Czeglédy Csaba indulása nem erősíti a kormányváltás esélyét, noha maximálisan tiszteletben tartja a Demokratikus Koalíció jelölését.

Korábban a Márki-Zay Péter hódmezővásárhelyi polgármester vezette Mindenki Magyarország Mozgalom (MMM) támogatásáról biztosította a képviselőt Szombathelyen. Bana Tibor, aki nem mellékesen már a szervezet tagjai is, ezzel kapcsolatban arról tájékoztatott, hogy Vas megye 3. sz. országgyűlési egyéni választókerületében is támogatja az MMM.

A 2018-as országgyűlési választáson – még a Jobbik színeiben – szintén ebben a választókerületben indult, akkor 13 072 (26,81%) szavazattal a második helyen végzett (Szentgotthárdon 42 százalékot ért el), a mandátumot a Fidesz–KDNP jelöltje, V. Németh Zsolt nyerte el 30 970 (63,52%) szavazattal. A politikus már 1998 óta behúzza választókerületet.

Az Index birtokába jutott Závecz Research reprezentatív kutatása alapján – 800 fő telefonos megkérdezésével készült március 16. és 24. között Vas megye 3-as választókerületében – egy ellenzéki előválasztáson Bana Tibornak van a legnagyobb esélye nyerni.

Jelen állás szerint a Demokratikus Koalíció Szombathely volt szocialista polgármesterét, Ipkovich Györgyöt támogatja, a Momentum a politikában kezdő Pleva Dánielt.

Az Index által megismert Závecz-kutatás arra jutott, hogy egy előválasztáson a megkérdezettek 39 százaléka Bana Tibort, 24 százaléka Ipkovich Györgyöt, 1 százaléka Pleva Dánielt támogatná (13 százalék nem válaszolt, 19 százalék mást támogatna, 5 százalék semmiképpen sem fog rész venni az előválasztáson.) A városokban még egyértelműbb Bana előnye: 48 százalék szemben a 21 százalékkal.

A felmérésből továbbá az is kiderül, hogy csak Szentgotthárdon Bana Tibor 42 százalék – 41 százalék arányban győzne a fideszes V. Németh Zsolt ellen.

Rovatok