Index Vakbarát Hírportál

Kiskutyák kicsempészésénél segédkeztek a korrupt állatorvosok

2021. április 24., szombat 14:24

Korrupt hatósági állatorvosokat leplezett le megbízhatósági vizsgálatokkal a Nemzeti Védelmi Szolgálat: az állatorvosok anélkül engedélyezték a kisállatok kereskedelmi célú külföldre szállítását, hogy akár egyetlen kiskutyát is láttak vagy megvizsgáltak volna.

Az utóbbi években erre szakosodott elkövetők egyre több kölyökkutyát szállítottak ki és értékesítettek külföldön úgy, hogy az előírt kort és fejlettségi szintet az állatok nem érték el, a szükséges oltásokat és esetenként az azonosító csipeket sem kapták meg. Sok esetben mindezek miatt az állatok egy része már a szállítás során elpusztult, vagy maradandó egészségkárosodást szenvedett.

Az NVSZ tájékoztatása szerint az integritástesztekkel ellenőrzött kormánytisztviselők közül ketten is elfogadták a tárgyalótisztek ajánlatát, és anélkül engedélyezték a kisállatok kereskedelmi célú külföldre szállítását, hogy akár egyetlen kiskutyát láttak vagy megvizsgáltak volna.

Eljárásuk során 40-40 ezer forint jogtalan előnyt fogadtak el, ezért ellenük a szolgálat feljelentést tett az illetékes nyomozóügyészségeken. Amennyiben a bíróság megállapítja bűnösségüket, úgy cselekményükért akár nyolcévi szabadságvesztéssel is büntethetők.

Rovatok