Index Vakbarát Hírportál

Készül a fideszes törvényjavaslat, 15-20 százalékos áron lehetne megvenni műemléki ingatlanokat

2021. április 27., kedd 09:24

Heteken belül az Országgyűlés elé kerülhet egy törvényjavaslat, amely lehetővé teszi a bérlők nagy része számára a budai Vár önkormányzati lakásainak megvásárlását – nyilatkozta a 24.hu-nak Böröcz László kormánypárti országgyűlési képviselő.

A tervek szerint hasonló feltételekkel hasonló kedvezményű vételi jogot kívánnak biztosítani azoknak a lakóknak, akik a rendszerváltás után nem vehették meg budavári lakásukat, mint azoknak, akik megvásárolhatták azt.

Ez azt jelenti, hogy a bérlők a becsült piaci ár mindössze 15-20 százalékáért szerezhetik majd meg ezen lakások tulajdonjogát. Böröcz László ugyanakkor hozzátette, hogy a lakások értékbecslése és az adásvételek lebonyolítása a Budavári Önkormányzat feladata lesz majd.

A fideszes politikus szerint a törvényjavaslat nem kizárólag az I. kerületi önkormányzati lakások megvásárlására vonatkozik majd, hanem

minden olyan műemléki védettség alatt álló ingatlanra,

amelyet bérlőik nem vehettek meg az 1990-es években. Ilyen helyzetben lévő ingatlanok elsősorban a budai Várban akadnak, a rendszerváltás utáni években ezeket ugyanis nem lehetett privatizálni, így önkormányzati tulajdonba kerültek.

Böröcz László állítása szerint számos elégedetlen megkeresést kapott azt követően, hogy a párbeszédes V. Naszályi Márta polgármester vezetésével új lakásrendelet megalkotásán kezdett dolgozni a Budavári Önkormányzat.

A 24.hu megjegyzi, azt egyelőre nem tudni, hogy a lakásvásárlási lehetőség azokra is vonatkozik-e majd, akik cserével vagy pályázat útján jutottak hozzá különleges helyzetben lévő ingatlanjukhoz. Ebben érintett többek között Bayer Zsolt kormánypárti publicista is, aki hivatalosan lakáscsere segítségével költözött a budai Várba. Januárban V. Naszályi Márta polgármester ugyanakkor bejelentette, hogy a Budavári Önkormányzat beperli Bayer Zsoltot, amiért szerintük a törvények kijátszásával jutott lakáshoz.

A fideszes publicista és családja ugyanazzal a trükkel szerzett meg két lakást: mindkét alkalommal egy pilisszentkereszti ház tulajdonjogát cserélték el a Várban található lakások bérleti jogára, majd az ingatlant azon nyomban vissza is vásárolták.

Bayer Zsolton kívül egyébként más, Fideszhez közeli személyek is az utóbbi években döntöttek a budai Várba költözés mellett, többek között például Palkovics László innovációs és technológiai miniszter, illetve Rákay Philip, az M1 és az M2 korábbi intendánsa.

Rovatok