Index Vakbarát Hírportál

Tényleges életfogytiglant kér az ügyészség a csantavéri magyar halálosztóra

2021. április 29., csütörtök 17:17

Szabadlábra bocsátás lehetősége nélküli életfogytiglant kért a Fővárosi Fellebbviteli Főügyészség a csantavéri bérgyilkosként ismert Dér Csabára. 

A vád szerint a vajdasági, csantavéri származású, szerb-magyar kettős állampolgár férfi több európai államban is kivégzésszerűen gyilkolt.   2019. szeptember 20-án éjjel Budapesten a férfi több mint tíz kiló kokainnak álcázott édesítőszert kínált csaliként eladásra egy magyar vállalkozónak, akit térdre kényszerített és fejbe lőtt. A holttestet a Szilas-pataknál találták meg.

Nem sokkal később a holland rendőrség hétmillió forintos vérdíjat tűzött ki fejére, miután DNS-vizsgálat igazolta, hogy ő lőtt le hangtompítós fegyverrel egy 62 éves horvát férfit Amszterdam egy kávézójában.

Prágában, az Amadeus Hotelben fogtak el 2019 márciusában, több lőfegyvert és hamis iratokat találtak nála. Dér Csaba kiadatását Szerbia és Hollandia is kérte, a cseh igazságügyi miniszter a három országban elkövetett bűncselekmények súlyára való tekintettel Magyarország mellett döntött.

A magyar bíróságon a hollandiai esetet egyesítették az újpalotai mészárlással, így két ember megölése miatt kellett felelnie.

A Fővárosi Törvényszék  2021. január 19-én hirdetett elsőfokú ítéletet a magyarországi és a hollandiai emberölései ügyében. A Hollandiában élő horvát és a magyarországi férfi kivégzéséért, továbbá lőfegyverrel és lőszerrel visszaélésért és közokirat-hamisításért életfogytig tartó fegyház fokozatú szabadságvesztésre és 10 év közügyektől eltiltás mellékbüntetésre ítélték azzal, hogy ő 40 év elteltével bocsátható feltételes szabadságra.

A Fővárosi Fellebbviteli Főügyészség másodfokú indítványával az ügyészi fellebbezést fenntartotta és indítványozta, hogy a már korábban erőszakos bűncselekményekért elítélt vádlottal szemben az életfogytig tartó szabadságvesztés büntetésből engedélyezett feltételes szabadságra bocsátás lehetőségét zárja ki a bíróság – közölte Magyarország Ügyészsége honlapján.

Rovatok