Index Vakbarát Hírportál

Letiltották a közszolgálati tévében, Raffay Ernő tiltakozik

2021. április 30., péntek 16:21

A történész egy Trianonnal foglalkozó alkotás miatt üzent Papp Dánielnek, az MTVA vezérigazgatójának.

Jelenczki István filmrendező Trianon filmjét, – mely magánadományokból jöhetett csak létre, mivel azt egy fillérrel sem támogatta a magyar kulturális mecenatúra – letiltotta a közmédia. Az Erdély.ma portál közölte az esettel kapcsolatban Raffay Ernő történész, Trianon kutató nyílt levelét, melyet a közmédia vezetőjének, Papp Dánielnek címzett. Ebben jelzi, hogy bár a filmet az M5 közszolgálati csatorna be akarta mutatni, azonban

az Ön által vezetett szervezetből valaki (mondhatnám, egy ismeretlen tettes) a film bemutatását megakadályozta. 

A Nem, nem, soha I-IV. – Isten az igaz ügyet nem hagyja el című film letiltásának ügyében a Raffay Ernő nyílt levele szerint  két dologra keresi a választ. Egyrészt arra, hogy név szerint ki az a személy, aki megtiltotta az M5 közszolgálati csatorna igazgatójának a film bemutatását, másfelől azt is szeretné tudni, hogy mik azok az indokok, tartalmi elemek, amelyekre hivatkozva a film nem kerülhetett adásba.

A történész szerint szinte hihetetlen, hogy a trianoni békeparancs 101. és a „rendszerváltoztatás” 31. évfordulóján valaki/valakik veszik a bátorságot, hogy letiltsanak egy filmet, amely az egyik legsúlyosabb, ráadásul mindmáig működő magyar sorstragédiának okait és következményeit dolgozza föl.

A nyílt levél teljes terjedelmében itt olvasható.

Rovatok