Index Vakbarát Hírportál

A pandémia felerősítette magánkórházak szerepét Magyarországon

2021. április 30., péntek 13:29

A magánszülések száma évről évre növekszik Magyarországon, a 2020-as év ebből a szempontból az eddigi legnagyobb elmozdulást mutatta, a legtöbb anya Budapesten választja a magánkórházban való szülést – derül ki a magánellátók által közölt adatokból.

Annak ellenére, hogy 2020-ban megfordult a 2017-óta tartó negatív tendencia a magyarországi születésszámokban a fővárosban továbbra is kevesebb gyermek született. Azonban ezeknek a születésnek egyre nagyobb százaléka történt magánkórházakban úgy, hogy mindössze négy ilyen intézmény működik a fővárosban.

Ez a tendencia várhatóan tovább fog erősödni az egészségügyi szolgálati jogviszony és a hálapénz kivezetése miatt

– fejtette ki a véleményét Straub Fanni, az egyik legkeretesebb magánorvos-kereső és -foglaló oldal alapítója.

Valószínűsíthető, hogy a koronavírus-járvány és a pandémia okozta kiszámíthatatlan helyzet, a COVID-ellátásban is résztvevő közkórházaktól a magánszülészetek irányába terelte a babát várókat.

Az idei évtől hatályos, az állami és privát egészségügyet jelentősen megváltoztató egészségügyi szolgálati jogviszony, ezen belül is az orvosi másodállások, az összeférhetetlenség korlátozása, valamint a hálapénz kivezetése katalizátora lesz az idei további magánklinikai növekedésnek. A paraszolvencia megszüntetése a kismamákat igen érzékenyen érintette, korlátozva a szabad orvosválasztás lehetőségét, és bár a jogszabály megszületése óta megvan a szándék, hogy az egészségügyi szolgálati jogviszonyon belül a szülészet egyedi szabályozást kap, ez még nem történt meg

– foglalja össze Straub Fanni, a magánegészségügyi portál vezetője.

Rovatok