Index Vakbarát Hírportál

Komoly bajban vannak a fecskék

2021. május 1., szombat 19:23 | aznap frissítve

A nagyüzemi mezőgazdaság és a klímaváltozás következtében jelentősen csökkent a fecskék száma, amivel hatalmas mennyiségű rovar marad ránk.

A Magyar Madártani Egyesület (MME) szóvivője az InfoRádiónak azt mondta, országos szinten kétmillió fecske hiányzik, aminek egyértelmű oka az ember. Mint sorolta, a nagyüzemi mezőgazdaság, a globális klímaváltozás, a nem korszerű vegyszerrel végzett szúnyoggyérítés, és az, hogy sokan még ma is leverik a fecskefészkeket egyértelműen gyéríti az állományt. 

Az épületeinken fészket építő molnár fecske és füsti fecske, valamint a partfalakon kolóniákat alkotó parti fecske egyedszáma 2000 és 2010 között 62 százalékkal csökkent Magyarországon – mutatott rá Orbán Zoltán. Kitért rá, hogy a médiával és a lakossággal együttműködésben a negatív trendet ugyan sikerült megállítani, de megfordítani nem. 

Kiemelte, hogy további óriási problémát jelent, hogy a rosszul végzett szúnyoggyérítés, hiszen az itthoni módszer minden rovart elpusztít, aminek köszönhetően száz elpusztított rovarból kettő szúnyog. 

Rovatok