Index Vakbarát Hírportál

Nehéz helyzetben vannak az edzőtermek, sok helyen csak a csoda segíthet

2021. május 1., szombat 14:25

A novemberi korlátozó intézkedések óta a nagyközönség előtt zárva vannak az edzőtermek, de sportolói igazolással látogathatók ezek a létesítmények. Négymillió oltott után az első tájékoztatás szerint 18 év felett csak a védettek vehették volna igénybe a szolgáltatást, de Gulyás Gergely a Kormányinfón kiegészítette ezt a kört. A járvány kezdete óta többen csődbe mentek, és valószínűleg a kilábalás sem rohamléptekben fog megtörténni.

A sportolói igazolást, mint könnyen teljesíthető feltételt, sokan veszélyes kiskapuként értékelték, de Kiss József, a Magyar Fitnesztermek Országos Szövetségének (MAFORSZ) főtitkára az Indexnek kifejtette, hogy ők miért gondolják máshogy.

Érvelését azzal kezdte, hogy a más sportágakban aktívak is végeznek kiegészítő erősítő edzéseket a fitnesztermekben. Hozzájuk jön az a kisebb csoport, akik tényleg testépítők, és rendszeresen indulnak versenyeken, „ennek a sportnak nagy hagyományai vannak itthon, világ- és Európa-bajnokaink vannak, csak nincs akkora terünk a médiában” – mondja Kiss József.

A harmadik csoportot azok jelentik, akik nem versenyeznek, de fontos nekik az egészséges életmód és a rendszeres testmozgás, ők éltek azzal a lehetőséggel, hogy kiváltsák az igazolást, a sportorvosi engedéllyel együtt.

Magyarországon nagyjából 800 ezer főre tehető azoknak a száma, akik rendszeresen vagy legalább időszakosan sportolnak fitnesztermekben. Maximum egy százalékuk élt ezzel a lehetőséggel, betartva a szabályokat. Persze a kétmilliós Budapesten könnyen összegyűlik száz ember egy terembe, amikor egyébként is kevesebb helyre lehet menni edzeni.

A sportolói igazolással érkezők fogadása is csak veszteségcsökkentésre volt elég, akadtak olyan termek, ahol egy-egy hónapot sikerült nulla közeli költségvetésre kihozni. A járvány magyarországi kezdete óta amúgy is kevesebben mernek zárt térben együtt mozogni.

A 708 edzőtermet képviselő MAFORSZ főtitkára hangsúlyozta, hogy fájdalmasan nehéz helyzetbe kerültek, többen be is csődöltek.

50-100 között van azoknak a száma, akik már nem tudnak újra kinyitni, vagy csodára van szükségük, és tőkeinjekció nélkül lehúzhatják a rolót. Az út szélén hagytak minket, bértámogatást ugyan kaptunk, de a nagy termek milliós rezsiköltséggel működnek havonta, sok helyen bérelni kell az ingatlant, valahol a gépeket is, miközben személyzet és takarítás is van. Katasztrófahelyzetbe kerültünk.

Igazolt sportolók és védettek

Először úgy tűnt, hogy edzőterembe, uszodába és jégpályára négymillió oltott után kizárólag a védettségi igazolvánnyal rendelkezők, valamint a versenyszerűen sportoló 18 év alattiak mehetnek. Gulyás Gergely a csütörtöki Kormányinfón a felsorolást kiegészítette a következő kategóriával is: „a versenyre vagy mérkőzésre készülő 18 év feletti igazolt sportolók”.

A MAFORSZ a saját lehetőségei mentén lobbizott a sportolói igazolással történő edzéslehetőség megmaradásáért, ezért örülnek ennek a döntésnek. Kiss József hozzátette, hogy a nem igazoltak körére vonatkozó védettségi igazolványos előírással is egyetértenek, támogatják az oltakozást és fontosnak tartják a védekezést.

Nincsenek meggyőződve róla, hogy tényleg azokat a helyeket kellett bezárni, amelyek az egészséges életvitelt segítik, miközben nem létfontosságú üzletek általában látogathatók voltak.

Az immunerősítésben hangsúlyos az aktív életmód és a sport is. Akik pedig sportolnak, egészségesebben táplálkoznak, magasabb a tápanyagbevitelük, zöldségeket, vitaminokat esznek, erősebb az immunrendszerük. Szerintünk ez is fontos részét képezi a járvány elleni védekezésnek.

Az edzőtermekben elképzelhetőnek tartja az áremelkedést, és dolgoznak egy olyan szakmai minimumár megállapításán, amellyel kisebb létszám mellett is fenntartható marad az üzemeltetés.

Lassú lesz a kilábalás

Attól tartanak, hogy a járvány a fogyasztói szokásokat is megváltoztatja, és vagy félelemből, vagy kényelemből kevesebben fognak sportolni.

Lakosságarányosan Nyugat-Európától eddig is le voltunk maradva, a fent említett 800 ezres tömegből körülbelül félmillió ember szokott rendszeresen edzeni.

Támogatják az egészségügyi dolgozókat

Fel sem foghatjuk, hogy milyen egész nap a betegágyak mellett teljesen beöltözve dolgozni, ezért mi is próbáljuk kifejezni hálánkat a frontvonalban életekért küzdőknek.

A MAFORSZ kötelékéből összességében százmillió forintos nagyságrendben több terem is felajánlotta, hogy két hónapig ingyen sportolhatnak náluk az egészségügyi dolgozók.

(Borítókép: Fertőtlenítik a sporteszközöket az egyik edzőközpontban Nyíregyházán 2020. november 11-én. Fotó: Balázs Attila / MTI)

Rovatok