Index Vakbarát Hírportál

Jövő tavasszal indulhat a Dél-budai Centrumkórház építése

2021. május 4., kedd 12:45

Bár a XI. kerületi Dobogón tervezett szuperkórház folyamatos politikai támadások kereszttüzében áll, létjogosultsága megkérdőjelezhetetlen. Egyebek mellett erről beszélt a Világgazdaságnak Bedros J. Róbert, a megvalósításért felelős miniszterelnöki megbízott.

A jövő a centrumkórházaké. Az egészségügy fejlesztési stratégiája Budapesten és Pest megyében négy nagy centrumkórházzal számol, de ezek közül csak a Dél-budai Centrumkórház tekinthető zöldmezős beruházásnak, a többi bővítés vagy felújítás. A Szent Imre Egyetemi Oktatókórház főigazgatói tisztségét is betöltő egészségpolitikus a lapnak azt mondta: a nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű beruházásnak csak az építészeti terve 20 ezer oldal, a teljes intézményfejlesztési tervdokumentáció pedig 150 ezer. Azért ennyi, mert a megfogalmazott tervek az innováció, a technológia állandó fejlődését követik, ebből adódóan állandóan módosulnak, ráadásul az orvostudományt érintő napi kihívásoknak is meg kívánnak felelni.

Az engedélyezési tervek elkészültek, hamarosan beadják őket az illetékes hatóságoknak. Az engedély birtokában a generálkivitelező a kiviteli terveket két részre bontva, először a mélyépítési, majd a létesítmény magasépítési munkálataihoz tartozó építési terveket készíti el. Jövő tavasszal, az alapkőletétel után indulhat az építkezés, a kormány döntése értelmében az Európai Unió Helyreállítási és Ellenálló képességi Eszköze (RRF) által biztosított forrásból. Az előzetes számítások szerint 300 milliárd forintot tesz ki maga az építkezés és az orvosi eszközök beszerzése, a fennmaradó 30 milliárdból a kapcsolódó beruházásokra – például a Budapesti Fejlesztési Központ hatáskörébe tartozó közlekedésfejlesztésre, illetve közműfejlesztésekre – költenek.

Maga az épület zöld és okos lesz, a hűtést és fűtést szinte teljes egészében földhő biztosítja, míg az egész kórház üzemeltetését összetett informatikai rendszerek felügyelik majd. Intelligens robotok felelnek az ételszállításért, a gyógyszerek szétosztásáért, sőt még a szennyeslogisztikáért is.

A szuperkórház kapacitásáról szólva Bedros J. Róbert azt mondta:

a tervezéskor a térség 1,2 millió lakosának prognosztizálható igényeiből indultak ki. 1200 kórházi ággyal számolnak, ebből 900 felnőtt-, 300 pedig a gyermekellátást szolgálja. Figyelemmel az ellátás jelenből ismert szűk keresztmetszetére és a hosszú várólistákra, megemelik a képalkotó diagnosztikai és onkológiai kezelési műtőkapacitásokat.

Bár a Dél-budai Centrumkórház megépítését a kijelölt XI. kerületi helyszínen nem övezi politikai konszenzus, a miniszterelnöki megbízott egy felmérésre hivatkozva aláhúzta, hogy a megkérdezettek több mint 80 százaléka – pártállástól függetlenül – támogatja a tervezett beruházást.

Szorgalmazta, hogy a magyar egészségügy ellátórendszerét az erőforrásokat koncentráló stratégiára alapozzák. A sürgősségi ellátást mindezek mellett a legmagasabb szintre kell emelni, növelni az egynapos sebészeti ellátások számát és csökkenteni a kórházi kezelések időtartamát – hangsúlyozta Bedros J. Róbert.

(Borítókép: a Dél-budai Centrumkórház látványterve. Fotó: Teampannon)

Rovatok