Index Vakbarát Hírportál

Ma lejár a kilakoltatási moratórium, a civilek tiltakoznak

2021. május 4., kedd 13:16 | aznap frissítve

A Város Mindenkié a parlamenti képviselőket, az Utcáról Lakásba! Egyesület az önkormányzatokat szólította fel arra, hogy vegyék elejét a kilakoltatásoknak.

A kilakoltatási moratórium a március 6-ai kormányrendelet értelmében ma, május 4-én véget ér. Az Országgyűlés Igazságügyi Bizottságában korábban már elutasították a moratórium meghosszabbítására vonatkozó törvényjavaslatot, A Város Mindenkié csoport viszont pont ezt szeretné elérni. Kásler Miklós és Gulyás Gergely minisztereknek címzett nyílt levelükben az évekkel ezelőtt megszüntetett lakásfenntartási- és adósságcsökkentési támogatás ismételt bevezetését is követelik.

Arra figyelmeztetnek, hogy ha nem hosszabbítják meg a ma lejáró kilakoltatási moratóriumot, tömegek kerülhetnek az utcára. Az ellenzék törvénymódosító javaslatot nyújt be a Parlamentben.

A parlamenti pártokhoz és a minisztériumhoz is fordultak a szervezetek, törvénymódosítást sürgetve. Miután a kormány nem válaszolt megkeresésükre, az öt parlamenti ellenzéki párt (DK, Jobbik, LMP, MSZP, Párbeszéd), valamint Szél Bernadett független parlamenti képviselő a Momentum támogatásával ma nyújtja be A Város Mindenkié és az Utcajogász Egyesület törvénymódosító javaslatát, amely a veszélyhelyzet megszűnését követő 15. napig, országosan, minden típusú lakás esetében meghosszabbítaná a kilakoltatási moratóriumot. 

Az Alapvető Jogok Biztosa szerint a kilakoltatási moratórium fenntartása a járványveszély időszakában nemcsak a végrehajtás alá vont adósok és közvetlen lakókörnyezetük védelmét szolgálja, hanem össztársadalmi érdek is. 

Az önkormányzatok saját hatáskörben is megakadályozhatják a kilakoltatásokat, saját tulajdonú lakásaik esetében,

ezért az Utcáról Lakásba! Egyesület levelet írt az összes budapesti kerület és az 50 ezer főnél nagyobb települések önkormányzatának. Ebben azt javasolják, hogy amennyiben a kormány nem lép, hosszabbítsák meg a településen a kilakoltatási moratóriumot saját hatáskörben, különös tekintettel a gyerekes családokra.

Az önkormányzatok között vannak, amelyek már éltek is ezzel a lehetőséggel: a Fővárosi Önkormányzat már 2020 júniusában rendeletet hozott az elhelyezés nélküli kilakoltatások megtiltásáról; a Terézvárosi Önkormányzat pedig április végén döntött arról, hogy november 15-ig meghosszabbítja a kilakoltatási moratóriumot. Nem csak Budapesten történt hasonló intézkedés, Egerben szintén rendeletet hoztak, amely szerint a különleges jogrend végéig meghosszabbítható azoknak a bérleti szerződése is, akiknek tartozásuk van.

Az Utcajogász arra is felhívta a figyelmet, hogy azoknak az állami vagy önkormányzati lakásban lakó bérlőknek, akiknek a veszélyhelyzet idején járna le a szerződése, az ország egész területén lehetősége van egyoldalú nyilatkozattal meghosszabbítani a szerződésüket. Erről itt lehet olvasni.

Rovatok