Index Vakbarát Hírportál

Zavarja a Momentumot, hogy nem lehet tüntetni, alkotmányjogi panaszt nyújt be

2021. május 7., péntek 15:44

Alkotmányjogi panaszt nyújt be a Momentum az Alkotmánybírósághoz, mert meglátásuk szerint alkotmányellenes a gyülekezési jog korlátozása. 

E lépés előzménye, hogy a Momentum szombaton teraszozást tartott az Országház előtt, amit azzal indokolt, hogy a járványügyi korlátozások enyhítésével már ki lehet ülni a vendéglátóhelyek teraszaira, védettségi igazolvány birtokában igénybe lehet venni szolgáltatásokat, de gyülekezni, így politikai célú tüntetést még mindig nem lehet tartani. 

A szombati akción a rendőség is látogatást tett, de röviddel az után távoztak, hogy a flashmob résztvevőivel azon vitatkoztak egy ideig: szabálysértést követnek-e el az eseménnyel, amely kimerítheti a politikai gyűlés fogalmát. 

Csak egy keleti típusú maffiaállamban fordulhat elő az, hogy ugyan telt házas európai bajnoki meccseket lehet tartani, meg lehet menni tucatjával teraszolni, viszont politikai célú tüntetéseket nem lehet tartani

– mondta Fekete-Győr András, a Momentum elnöke Facebook-videójában, hozzátéve, hogy bezzeg Nyugaton engedélyezik a politikai megmozdulásokat, tehát lehet gyülekezni, ha a járványügyi intézkedéseket betartják a résztvevők. 

Magyarországon november óta tilos a gyülekezés. 

A videóban – amelyben a Fudan Egyetem építési költségeiről is szó esik – Donáth Anna momentumos európai parlamenti képviselő hozzáteszi, hogy valóban vannak olyan helyzetek, amikor korlátozni kell egy-egy alapjogot, viszont ennek mindig arányosnak kell lennie, és a lehető legrövidebb időn belül meg kell szüntetni a korlátozásokat. 

Rovatok