Index Vakbarát Hírportál

Könnyebb lesz behajtani a tartásdíjat

2021. május 11., kedd 16:58

Egyszerűsítik, felgyorsítják és hatékonyabbá teszik a tartásdíj behajtását a kormány törvényjavaslata szerint. Novák Katalin családokért felelős tárca nélküli miniszter elmondta: a tartásdíj az egyszülős családban nevelkedők jólétét hivatott szolgálni, és ha ezt nem fizeti meg a tartásdíj-fizetésre kötelezett, akkor a gyerek érdekeit sérti.

Az MTI a politikust idézve azt írja: a törvényjavaslatnak köszönhetően lehetővé válik, hogy az erre jogosult családok időben, hatékonyabban, gyorsabban és nagyobb összegben kapják meg a nekik járó tartásdíjat. 

A törvényjavaslat elfogadása esetén lerövidülnek a határidők, megszűnik a szociális szempont,

 vagyis mindenki megkaphatja a megelőlegezett tartásdíjat; ennek a megelőlegezett tartásdíjnak a maximuma emelkedik a háromszorosára, a mindenkori minimálbér 30 százalékára, ami jelenleg több mint 50 ezer forint. A jövőben szigorúbban lépnek fel, ha valaki rosszhiszeműen nem fizet tartásdíjat.

Nagy Anna, az Egyedülálló Szülők Klubjának elnöke elmondta: több mint 90 ezer olyan gyermek van Magyarországon, akire járna havonta tartásdíj, de nem kapják meg annak ellenére, hogy a különélő szülő él, és az is tudható, hogy hol.

Rovatok