Index Vakbarát Hírportál

Nem szavazta meg az ellenzék a veszélyhelyzet meghosszabbítását

2021. május 18., kedd 15:29

A parlamenti ellenzék nem támogatta a veszélyhelyzet meghosszabbítását, mert szerintük a kormánypártok visszaélnek a hatalmukkal.

A fideszes többség megszavazta a parlamentben a veszélyhelyzet meghosszabbításáról szóló 2021. évi I. törvény módosítását. 128 igen és 58 nem szavazat érkezett a törvényre. A javaslatra az ellenzék nemmel voksolt.

A Jobbik frakcióvezetője azt írta közösségi oldalán, hogy a törvényre egy tisztességes magyar csakis nemet mondhat.

A Fidesz szerint egész Európában mi kezeltük a legjobban a válságot. Ezek után ma meghosszabbították a veszélyhelyzetet. Mégis mire fel?

– teszi fel a kérdést Jakab Péter, hozzátéve, hogy eddig senkit, csak saját magukat mentették meg a fideszesek. 800 milliárdot lapátoltak ki az Orbán-haveroknak, plusz a maradék állami vagyont a Fidesznek – tette hozzá a politikus.

Az MSZP azért nem támogatta a veszélyhelyzet meghosszabbítását, mert hiteltelennek és álságosnak találja a kormánypártok részéről azt az indoklást, hogy azért kellett most szavazni erről, mert az Országgyűlés nyáron nem ülésezik. A párt szerint bármikor össze lehet hívni rendkívüli ülést. 

Ha mindenki szabadon járhat-kelhet, működhet a gazdaság, akkor nem értjük, miért van szükség a veszélyhelyzet és a rendeleti kormányzás fenntartására. Úgy látszik, Orbán Viktor drogja a rendeleti kormányzás, amivel nem tud leállni

– írták közleményükben.

A Demokratikus Koalíció azzal érvel, hogy szerintük a kormány visszaél azzal a hatalommal, amit a veszélyhelyzet fenntartásával megszerez. Úgy vélik, Orbán Viktort és pártját kizárólag a hatalmuk növelése és a zsebük megtömése érdekli. Ugyanakkor taszítónak tartják, hogy a járványhelyzetben is csak a saját javukra döntenek.

Ha olyan, járványügyi szempontból szükséges és indokolt intézkedésről lett volna szó, ami valóban az emberek vagy a gazdaság védelméhez szükséges, akkor azt a DK támogatta volna, de a politikai célú erőfitogtatást továbbra is elutasítjuk

– fogalmaztak.

Az LMP szerint is visszaél a kormány a járvány okozta helyzettel. Keresztes László Lóránt elégtelennek értékelte a kormány válságkezelését, a többi között azért, mert a legnehezebb helyzetben lévő emberek vagy a hazai kisvállalkozások szerinte nem kaptak kellő segítséget. Demeter Márta frakcióvezető azt mondta, a kormány a járvány alatt is a 2022-es választásra koncentrál.

Az LMP nem ad felhatalmazást a kormánynak mindezek folytatására, az emberektől pedig ahhoz kér felhatalmazást, hogy 2022-ben egy olyan nemzeti egységkormány jöhessen létre, amely érdemben elszámoltatja azokat, akik meglopták az embereket

– jelentette ki Demeter Márta.

A most elfogadott javaslat értelmében a koronavírus-világjárvány elleni védekezésről szóló törvény hatálya az országgyűlés őszi ülésszakának első ülésnapját követő 15. napig tart, ugyanakkor a kormánynak joga van a veszélyhelyzetet ennél korábban is megszüntetni.

(Borítókép: Az Országgyűlés plenáris ülése 2021. május 17-én. Fotó: Szigetváry Zsolt / MTI)

Rovatok