Index Vakbarát Hírportál

Amit az online időpontfoglalásról tudni kell

2021. május 19., szerda 21:38

Az internetes időpontfoglaló-rendszer közel egy hónapja, április 23-tól üzemel. Jelenleg négyféle vakcinára hirdettek időpontokat, a foglaláshoz pedig már nem szükséges telefonon kapott sms, minden érvényes regisztrációval rendelkező jelentkezhet az oltásért. Szájbarágó az online időpontfoglalásról.

Online is tudunk időpontot foglalni, ha oltást akarunk kapni, miután megnyílt az ebből a célból létrehozott időpontfoglaló. Ennek értelmében mostantól minden még be nem oltott és érvényes regisztrációval rendelkező személy tud interneten időpontot foglalni az oltására – jelentették be április 23-án a kormányzati tájékoztató oldalon. Az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér (EESZT) oldalán akkor kifejezetten a kínai Sinopharm-vakcinára lehetett jelentkezni, ma már három másik vakcinát is lehet kérni.

A koronavirus.gov.hu oldalán szerda délután közzétették, hogy jelenleg négy vakcina áll az online foglalók rendelkezésére:

Ma 199 ezer Pfizer-oltást hirdettek meg a kórházi oltópontok a május 20. és május 23. közötti napokra, csütörtöktől vasárnapig. A készlet erejéig már külön SMS-értesítés nélkül tud időpontot foglalni minden érvényes regisztrációval rendelkező, tehát nem kell várni SMS-re. A tájékoztató oldalon arra is felhívják a figyelmet, hogy az orosz vakcinából már nem érkezik több szállítmány, az utolsó készlet van kint a kórházi oltópontokon. Ezért azt kérik, hogy aki az orosz oltóanyagot szeretné kapni, mielőbb foglaljon időpontot.

Használati útmutató 

Az időpontfoglaló kezelése nagyon könnyű, a tajszám és születési dátum megadásával tudnak belépni a regisztráltak. Ezt követően kiválaszthatják, hogy melyik napon, hány órakor melyik településen és ott melyik kórházi oltóponton szeretnék megkapni az oltást.

Mindenki csak egy foglalást tud végezni, és a véglegesített foglalás már nem módosítható. A foglalásnál érdemes arra is gondolni, hogy a jelentkező a második oltást is ugyanazon a kórházi oltóponton fogja megkapni, ahol az elsőt. A regisztrált az időpontfoglalásról visszaigazoló e-mailt, sőt az oltás előtti nap emlékeztető e-mailt is kap. A foglalás visszaigazolása ki is nyomtatható.

Kérik, hogy a lefoglalt időpontban pontosan jelenjen meg az oltakozó, az oltásra vigye a személyi igazolványát, a tajkártyát, a kitöltött és kinyomtatott hozzájáruló nyilatkozatot, és lehetőleg a kinyomtatott foglalás visszaigazolását is. Külön felhívják a figyelmet, hogy a 16–18 éveseknek szülői hozzájárulási nyilatkozatot is kell vinniük, ezt ide kattintva tudják letölteni.

Kérdések és válaszok

Minden olyan regisztrált, aki még nincs beoltva, és akinek már feldolgozták, illetve érvényesítették a regisztrációját. Ide kattintva ellenőrizheti, hogy a regisztrációja milyen státuszban van.

Nem. Csak a már feldolgozott, érvényes regisztrációval rendelkezők jogosultak az időpontfoglaló használatára. Ha néhány napja regisztrált, türelmet kérnek a regisztráció érvényesítéséig. Azt követően egy másik alkalommal már használható az időpontfoglaló.

Az oltás időpontfoglalóban felajánlott vakcinákra van lehetőség az időpontot foglalni. A felajánlott lehetőségek a rendelkezésre álló vakcinák függvényében változnak. Jelenleg Pfizer-, Sinopharm-, AstraZeneca- és Szputnyik vakcinával való oltásra lehet időpontot foglalni. Az érvényes regisztrációval rendelkező 16–18 éves regisztráltak Pfizer-oltásra jogosultak.

Az időpontfoglaló rendszerben felajánlott kórházi oltópontokra.

Nem, akár más településen található kórházi oltópontra is. A foglalásnál azonban figyelembe kell venni, hogy a második oltást is ugyanott adják be, ahol az elsőt.

Nem.

Igen.

Aki időpontot foglalt, lehetőleg jelenjen meg az oltáson. Ha valamilyen oknál fogva mégsem tud elmenni a lefoglalt időpontban, akkor is jogosult marad az oltásra a későbbiekben.

Akit a háziorvos is hív oltásra, jelezze, hogy már foglalt online időpontot kórházi oltópontos oltásra. Így a háziorvos másnak tudja felajánlani a vakcinát.

Minden regisztrált saját maga számára tud időpontot foglalni. Természetesen ha családtagok külön-külön találnak olyan időpontot az oltásra, amikor együtt is tudnak menni, megtehetik.

Nem.

Az AstraZeneca- és a Pfizer-vakcina alkalmazási előírása szerint igen, ez az oltás krónikus betegséggel rendelkező személyeknek is adható, akiknél nem áll fenn oltásra vonatkozó ellenjavallat. A Sinopharm-vakcina az egyensúlyban tartott, megfelelően kezelt krónikus betegnek adható. A Szputnyik-vakcinát pedig bizonyos – az alkalmazási előírásban rögzített – kockázati krónikus betegségek esetén nem adják.

De mint minden más oltásnál, itt is az oltóorvos hatásköre eldönteni, hogy adható vagy sem. Ezért fontos kitölteni a hozzájáruló nyilatkozatot a meglévő betegségek feltüntetésével, és a meglévő krónikus betegséget az oltóorvosnak az oltás előtt szóban is jelezni.

Nem. Azok foglalhatnak így időpontot, akik még egyáltalán nem kaptak oltást. Akik már megkapták az első oltásukat, a másodikat is ugyanott kapják.

Ha jelenleg akut koronavírus-fertőzött vagy egyéb más lázas, akut betegsége van, akkor most nem oltható. Természetesen jogosult marad az oltásra később is.

Már azoknak az oltása is lehetővé vált, akik három hónapon belül estek át a koronavírus-fertőzésen. Azonban az oltóorvos hatásköre mindig eldönteni, hogy oltható vagy sem.

A tajkártyát, a személyi igazolványt és a kitöltött hozzájáruló nyilatkozatot, amelyet ide kattintva tölthet le. Lehetőség szerint a kinyomtatott visszaigazolást az időpontfoglalásról. A 16–18 éveseknek szülői hozzájárulási nyilatkozatot is kell vinniük az oltásra, ez ide kattintva letölthető

Nem. Az oltóponton az első oltás beadásakor automatikusan kap egy időpontot a második oltásra is.

Javuló járványadatok

Mint megírtuk, szerdára 633 új fertőzöttet regisztráltak, ezzel a járvány kezdete óta összesen 799 588 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma. Meghalt 52 beteg, így az elhunytak száma 29 329 főre emelkedett. A gyógyultak száma folyamatosan nő, jelenleg 648 513 fő, az aktív fertőzöttek száma pedig 121 746 főre csökkent. Kórházban 1908 koronavírusos beteget ápolnak, közülük 224-en vannak lélegeztetőgépen. A beoltottak száma a szerda reggeli adatok szerint 4 790 996 fő, közülük 2 774 416 fő már a második oltását is megkapta. A járvány legfiatalabb áldozata egy 29 éves férfi volt kedden.

(Borítókép: Szováthy Kinga / Index)

Rovatok