Index Vakbarát Hírportál

Fegyverekért ment a TEK, lopott régészeti leleteket találtak

2021. május 20., csütörtök 16:47

A TEK engedély nélküli lőfegyvereket keresett Újszentivánon egy férfi házában, ám ehelyett meglepetésükre sok száz éves régészeti leletnek minősülő köveket találtak – tájékoztat róla rendőrség.

A Csongrád-Csanád megyei nyomozók 2020 őszén a Terrorelhárítási Központ munkatársaival együttműködve tartottak kutatást egy újszentiváni férfi házában, mert olyan információik voltak, hogy ott engedély nélküli lőfegyvereket tart. A helyszínen éles lőfegyverek helyett hatástalanított hadifegyvereket találtak, ám a rendőröknek több olyan tárgy is feltűnt, amelyeknek múzeumban lenne a helye, ezért azokat a helyszínen lefoglalták.

A tárgyakról megállapították, hogy a Dunántúl északkeleti részéről, egy lopásból származnak, keletkezésük a XIII. század eleje és a XVIII. század közé tehető. 

A régészeti leletnek minősülő kövek, eszmei értéke több mint két és fél millió forint, múzeumban indokolt elhelyezni őket.

A férfit a Csongrád-Csanád Megyei Rendőr-főkapitányság nyomozói pénzmosás bűntett megalapozott gyanúja miatt hallgatták ki gyanúsítottként. A rendőrök a szükséges eljárási cselekményeket elvégezték, az iratokat vádemelési javaslattal megküldték az illetékes ügyészségnek.

Rovatok