Index Vakbarát Hírportál

Egy hét alatt 50 ezerrel csökkent az aktív fertőzöttek száma

2021. május 20., csütörtök 09:13

Csütörtökre 780 új fertőzöttet regisztráltak, meghalt 51 beteg. Kórházban 1836 koronavírusos beteget ápolnak, közülük 212-en vannak lélegeztetőgépen – olvasható a koronavirus.gov.hu oldalán. 

A járvány kezdete óta összesen 800 368 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma, az elhunytak száma 29 380 főre emelkedett. A gyógyultak száma folyamatosan nő, jelenleg 655 959 fő, az aktív fertőzöttek száma pedig 115 029 főre csökkent. Egy héttel ezelőtt 165 ezer aktív fertőzött volt még Magyarországon. 

A beoltottak száma 4 829 595 fő, közülük 2 814 805 fő már a második oltását is megkapta. A regisztráltak száma meghaladja az 5,1 millió főt, és 87 százalékuk már túl van az oltáson. 

Egy nappal korábban 633 új fertőzöttet regisztráltak, meghalt 52 ember. Kórházban 1908 beteget ápoltak, közülük 224-en voltak lélegeztetőgépen. A koronavírus legfiatalabb áldozata egy 29 éves férfi volt. 

A kormányzati tájékoztató oldalon olvasható, hogy folyamatos az oltás a kórházi oltópontokon. Az érvényes regisztrációval rendelkezők az online időpontfoglalóban több vakcinára is tudnak foglalni oltást. A háziorvosok Sinopharm-, Janssen- és Moderna-vakcinákkal oltanak. A kormány a tegnapi ülésén tárgyalta az újraindítás újabb fokozatával várható intézkedéseket.

Már ingyen le lehet tölteni azt a jelenleg tesztüzemmódban működő mobilalkalmazást, amely igazolja az oltás tényét, ezzel képes a védettségi igazolvány kiváltására. A Google Play áruházban EESZT alkalmazás nevű, az App Store-ban pedig EESZT Lakossagi nevű applikáció nagyban megkönnyíti mind az oltottak, mind a sok embert fogadó szolgáltatók (például mozik, színházak, koncertek, fesztiválok, sport- és egyéb rendezvények szervezőinek vagy éttermek) dolgát. Azokon a helyeken, ahol a látogatás védettségi igazolványhoz kötött, a szolgáltató a védettségi igazolvány felmutatása helyett akár QR-kód-leolvasóval is ellenőrizheti, hogy a látogató oltott-e, vagy sem. Az alkalmazás androidos és iOS-es mobiltelefonokra is letölthető, és az a szolgáltatóknak és az oltottaknak is ingyenes.

Kérik, hogy aki még nem tette meg, regisztráljon a védőoltásra. Az oltási program előrehaladásával és a járvány megfékezése érdekében már a Magyarországon élő külföldiek és a tajszámmal nem rendelkező, külföldön élő és külhoni magyar állampolgárok is tudnak regisztrálni az oltásra.

A védettségi igazolványok postázása folyamatos, és már az első oltás után kiállítják az okmányt. Ha bármilyen probléma merülne fel a védettségi igazolvánnyal kapcsolatban, az Ügyfélkapun keresztül vagy személyesen a kormányablakban lehet bejelenteni. Ha valaki a védettségi igazolvány kiállítása miatt szeretné ellenőrizni, hogy oltását a háziorvosa, illetve oltó orvosa rögzítette-e, interneten keresztül egyszerűen megteheti.

Kérik az oltandókat, hogy akár a háziorvosi rendelőben, akár kórházi oltóponton történik az oltás, az előre egyeztetett időpontra pontosan érkezzenek, hogy a csoportosulást, a tumultust elkerüljék. Kérik továbbá, hogy ha tehetik, akkor nyomtassák ki, töltsék ki és vigyék magukkal a hozzájáruló nyilatkozatot, mert ez jelentősen meggyorsítja az adminisztrációt.

(Borítókép: orvos a koronavírussal fertőzött betegek fogadására kialakított intenzív osztályon a Szent László Kórházban 2021. április 12-én. Balogh Zoltán / MTI)

Rovatok