Index Vakbarát Hírportál

Összemegy a körforgalom a Lánchíd lábánál

2021. május 21., péntek 16:38 | aznap frissítve

Gőzerővel halad a Lánchíd felújítása, amelynek következő lépcsője a Clark Ádám tér május 25-én kezdődő átépítése – közölte a Budapesti Közlekedési Központ pénteken.

A munkálatokat a Lánchíd utcai és a Fő utcai középsziget elbontásával kezdik el az A-Híd Zrt. munkatársai, majd átépítik a középső részt, csökkentve ezzel a körforgalom átmérőjét, egyúttal az Alagút felé tolják el a középpontját.

Az átalakítás célja, hogy ne okozzon fennakadást a közúti forgalom elterelése a Lánchíd június közepére tervezett teljes lezárásakor. A hidat várhatóan 2022 decemberében adják vissza a forgalomnak, addigra a körforgalmat is visszaépítik.

A közösségi közlekedést nem érintik az átépítések, de útszűkületre kell készülni a Clark Ádám téren, az Alagút utcában, a Lánchíd utcában és a Fő utcában is a tér előtt.

A további előkészületek részeként előreláthatóan május 28-tól, péntektől a Lánchíd pesti oldalán, az Eötvös téren az Apáczai Csere János utcánál új buszmegállót alakítanak ki, ezért ott is útszűkület lesz. Az Apáczai Csere János utcában az Eötvös térnél sávelhúzással halad a forgalom.

A felújítások már javában zajlanak, néhány nappal ezelőtt megtörtént a Lánchíd vízi környezetének fém- és lőszermentesítése, majd a pesti oldalra 19 méteres toronydarut állítottak fel.

A Lánchíd felújítási munkálatai várhatóan 2023 augusztusáig tartanak, majd elkezdik a műszaki átadás-átvételi eljárást, amely harminc napot vehet igénybe. A cél, hogy Budapest százötvenedik születésnapjára elkészüljön a főváros egyik legfontosabb műemléki építményének restaurálása, és a Széchenyi lánchíd ismét régi pompájában tündököljön.

Rovatok