Index Vakbarát Hírportál

Volt, ahol megtartották online, ezért sokfelé nem terveznek ballagást

2021. május 24., hétfő 09:42

A kormány döntése értelmében május 25-e után szigorú szabályok betartása mellett meg lehet szervezni a ballagási ünnepségeket. Bár a legtöbb helyen örömmel fogadták a hírt, kiderült, hogy nem minden iskola él a lehetőséggel, a középiskolák egy jelentős részében ugyanis már az érettségik előtt, online elbúcsúztatták a végzősöket.

A javuló járványügyi helyzetnek és a lakosság egyre nagyobb átoltottságának köszönhetően május 25-étől megrendezhetők az iskolákban a ballagások – jelentette be korábban az Emberi Erőforrások Minisztériuma.

Közleményükben a részleteket is tisztázták, eszerint az ünnepségeket csak szabadtéren lehet megrendezni, ahol a 6 éven aluli gyerekek, a ballagó diákok és a búcsúztatón fellépők kivételével minden meghívott vendégnek kötelező lesz a maszkviselés. A részvételnek nem feltétele a védettségi igazolvány, de akinek van, vagy rendelkezik az erre a célra készített applikációval, az a köznevelési intézménybe is beléphet. A rendelet szerint az igazgató dönthet még további szabályokról, például arról, hogy a diákok hány hozzátartozót hívhatnak meg. A kialakítás során figyelembe kell venni a tanulók és pedagógusi kar létszámát, valamint az udvar területét. Minden iskolában törekedni kell a távolságtartásra.

Alternatív megoldásokra is nyitottak az iskolák

A budapesti Leöwey Klára Gimnáziumban már az érettségik előtt tartottak online ballagást, így a hagyományos búcsúztató ötletét hamar elvetették. Ehelyett egy utolsó nagy találkozást szerveznek a diákoknak és a tanároknak, ahol lehetőség nyílik a beszélgetésre és közös zenehallgatásra.

Szintén túl vannak az online ballagáson a fővárosi Szilágyi Erzsébet Gimnáziumban, a II. Rákóczi Ferenc Gimnáziumban, valamint a Veres Pálné Gimnáziumban. Mivel még javában zajlanak az érettségik, a hagyományos ballagások lebonyolításáról nem mindenhol született döntés.

Vidéken sem igénylik feltétlenül a személyes találkozást

A debreceni Fazekas Mihály Gimnáziumban szintén online búcsúztatót tartottak a végzős diákoknak, ami elegendőnek bizonyult. „Nem kívánunk további ballagást rendezni” – közölte lapunkkal az intézmény.

Noha a szegedi Tömörkény István Gimnázium és Művészeti Szakközépiskola már szintén elköszönt a tanulóktól digitálisan, az érettségi bizonyítványok átadásakor még szerveznek egy kisebb összejövetelt az udvaron, az osztályok pedig egyesével, még egyszer utoljára tehetnek egy sétát az épületben.

A Kecskeméti Bolyai János Gimnáziumban az érettségik után, június 26-án tartják meg a ballagást, és mivel itt is kint rendezik, a tanárok és a diákok nagyon bíznak a jó időben.

Még nincs meg a végső döntés, hogy egy-egy diák hány hozzátartozót hívhat, de egyelőre két főben gondolkodunk. Fontos, hogy ne legyen nagy tömeg, az udvar méretéhez viszonyítva az lenne az ideális, ha a jelenlévők száma maximum 500 fő lenne

– árulta el dr. Harnos István intézményvezető.

Szintén nagy hagyománya van a ballagásnak a pécsi Janus Pannonius Gimnázium, így ha már lehetőség nyílt rá, nem szeretnék ettől megfosztani a végzősöket.

„Hatosztályos gimnáziumként nálunk sok diáknak nyolcadikban sem nyílt lehetősége a búcsúra, ráadásul a szalagavatók is elmaradtak, ezért mi nagyon örülünk a döntésnek, és természetesen minden szabályt betartunk” – mondta az Indexnek Szlovák Szabolcs intézményvezető-helyettes.

Az általános iskolákban nem kérdés, hogy lesz-e a ballagás

A nyolcadikosoknak még javában tart a tanév, így az online ballagás esetükben korábban még szóba sem jöhetett. Az intézmények kíváncsian várták a döntést, hogy lehet-e hagyományos búcsúztatót tartani, a részletszabályokat azonban még nem mindenhol dolgozták ki.

Nagyon szeretném, hogy legalább három fő eljöhessen a ballagásra, mert így anyukám, apukám és a testvérem is ott tudna lenni. Persze jó lett volna a távolabbi családot is meghívni, de erre most sajnos nem látok túl sok esélyt

– nyilatkozta lapunknak egy budapesti általános iskola nyolcadikos tanulója.

A legtöbb intézményhez hasonlóan a XIII. kerületben található Gárdonyi Géza Általános Iskolában is az utolsó tanítási napon, június 15-én tartják meg a ballagást szigorú járványügyi szabályok betartása mellett.

Ugyanígy tesz a győri Váci Mihály Általános Iskola is, ahol a focipályán tartják meg az ünnepséget. „A tanulóknak kordonok segítenek majd eligazodni, és bár ezt nagyon sajnáljuk, a járványra való tekintettel csak a szűk családot hívhatják meg” – közölte lapunkkal az iskola.

Egy miskolci tanárnő szerint a ballagás fontos szerepet játszik a nyolcadikosok életében, ezért mindenképp örömteli, hogy az ünnepségeket meg lehet tartani. „Sok időt töltöttek otthon, karanténban, kijár már ez nekik” – jegyezte meg az Indexnek a pedagógus.

(Borítókép: Ballagó diákok a fővárosi Kőrösi Csoma Sándor Két Tanítási Nyelvű Baptista Gimnáziumban 2019. május 3-án. Fotó: Balogh Zoltán / MTI)

Rovatok