Index Vakbarát Hírportál

54 milliárd forintból újítják fel a Magyar Nemzeti Bank épületét

2021. május 25., kedd 16:12

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) megkezdte Szabadság téri székházának teljes rekonstrukcióját, az 1905-ben átadott műemléki épület felújításának költsége 54 milliárd forint – közölte a jegybank a honlapján kedden.

A kívül-belül megújuló, eredeti fényét visszanyerő műemlék épület ünnepélyes átadását a jegybank vezetése az intézmény 1924-es alapításának századik évfordulójára tervezi.

A rekonstrukció – amely nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű beruházás – alatt az MNB zavartalanul ellátja feladatait, a Szabadság téri épület teljes állománya a Krisztina körút 55. szám alatti irodaházban folytatja munkáját az átmeneti időszakban.

A tájékoztatás szerint az épület felújításának költségét a jegybank az évek óta nyereséges gazdálkodásából fedezi. A munkálatok az önálló magyar jegybank 1924. június 24-i alapításának centenáriumához igazodva és Popovics Sándor – a Magyar Nemzeti Bank első elnöke – munkássága előtt tisztelegve, a Raw Development Kft.-vel kötött generálkivitelezői szerződés értelmében, 2024-ben fejeződnek be.

Az elkerülhetetlenné vált épületfelújítást átfogó műemlék-rekonstrukció mellett végzik két vezérelv mentén: helyreállítják az épületen a II. világháborút követően eszközölt átalakítások által okozott építő- és képzőművészeti károkat, visszaadva így a világviszonylatban is egyedi szépségű műemlék épület eredeti pompáját. Másfelől pedig az MNB Zöld Programjával összhangban egy olyan korszerű, energiatakarékos irodaépületet alakítanak ki, amellyel a jegybank nemcsak az ikonikus épület hosszú távú felhasználását biztosítja, hanem – a kor kihívásainak megfelelően – karbonlábnyomát is csökkenti.

A közlemény szerint műszaki szempontból fennállása alatt az MNB-székház komolyabb felújításon még soha nem esett át, csak a mindennapi működéshez szükséges karbantartások, illetve az adott kor igényeinek megfelelő technológiai megoldások – az épület lehetőségei által behatárolt mértékű  beépítése történt meg. Az elektromos energiát, a vízellátást, a hűtés-fűtést és a szennyvízelvezetést biztosító rendszerek is elavultak, így az épület műszaki állapota egy átfogó felújítás nélkül a következő öt éven belül már komoly működési kockázatokat jelentene.

Rovatok