Index Vakbarát Hírportál

Számlagyárat számolt fel a NAV az egyik legnagyobb magyar székhelyszolgáltatónál

2021. május 25., kedd 16:20

Magyarország egyik legnagyobb székhelyszolgáltatójának vezetője felügyelte azt a számlagyáras bűnszervezetet, amelyet a napokban számolt fel a NAV.

A több mint 800 milliós áfacsalás gyanúsítottjai közül öt személyt már letartóztattak. A cégháló feltérképezésében ezúttal is nagy szerepe volt az online számlaadatok elemzésének, a NAV ugyanis már minden belföldi számlára rálát.

A Győr–Budapest–Miskolc-tengelyen tevékenykedő bűnszervezet egy többszintű céghálót és egy azt kiszolgáló számlagyárat működtetett. A cégek egy része alvállalkozóin keresztül valós szolgáltatásokat nyújtott – takarítást, lakatosmunkát végeztek megrendelőiknek –, egy másik részét azonban kizárólag számlázásra hozták létre.

A fiktív költségszámlákkal a hálózat tagjai fizetendő áfájukat csökkentették, összesen 826 millió forintos kárt okozva a költségvetésnek. Az alvállalkozói szint sűrűn váltott bukó cégei csaknem 800 főt foglalkoztattak. Az alkalmazottak – annak ellenére, hogy rendszeresen egyik foglalkoztatótól a másikhoz jelentették át őket – ugyanazokat a feladatokat látták el ugyanazokkal az eszközökkel, gyakran ugyanazon a helyszínen.

A bűnszervezet felszámolására szervezett akcióban a nyugat-dunántúli nyomozók egy nap alatt 26 ingatlant zároltak, több millió forint készpénzt, nagy értékű karórákat foglaltak, és 18 bankszámlát is befagyasztottak, összesen csaknem 750 millió forint értékben.

A papíralapú könyvelés és elektronikus nyilvántartások mellett az elkövetők telefonjain tárolt adatokat is begyűjtötték. Az elkövetők közül sokan

titkosított kommunikációra alkalmas mobilappokon és levelezőrendszereken tartották a kapcsolatot.

A nyomozók összesen 11 személyt állítottak elő és hallgattak ki. A NAV bűnszervezetben és üzletszerűen elkövetett különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás miatt nyomoz, a szervezet irányítói akár 20 évet is kaphatnak – számolt be az adóhatóság

Ne maradjon le semmiről!

Rovatok